MojWindows

6.3.2019 – pôvodný článok z 26. januára bol aktualizovaný o nové skutočnosti. 

Podľa informácií, ktoré ešte koncom roka 2018 priniesol portál Petri, sa za projektom „Windows Lite“ skrýva ďalší pokus o vytvorenie novej, tentokrát úplne od základov vyskladanej, verzie operačného systému Windows. Microsoft v tomto prípade opäť buduje na základoch, ktoré priniesla iniciatíva Windows Core OS.

Údajne má ísť o priamu konkurenciu pre systémy Chrome OS a iOS, takže určená bude skôr pre nenáročných domácich používateľov, ktorým vo väčšine prípadov postačujú webové aplikácie a služby.

V základe tak má ísť o systém s novým prehľadným rozhraním, zbavený zbytočných prvkov a plne optimalizovaný s ohľadom na hardvérovú réžiu a okamžité zapnutie. Zachované ale zostanú viaceré tradičné prvky ako napríklad Prieskumník či známe systémové nastavenia.

To znamená, že aj na lacnejších, menej výkonných zariadeniach by mal byť dosiahnutý úplne hladký, no stále známy, používateľský zážitok. Z tohto dôvodu tu vraj nebude možné používať tradičné Win32 aplikácie, a spoľahnúť sa budeme musieť len na webové aplikácie a to, čo ponúkne Microsoft Store.

[Doplnené] Avšak, aktuálne sa šušká, že Microsoft má plán ako spúšťanie klasických aplikácií umožniť, hoci aj v čiastočne obmedzenej podobe. Hlavnú rolu má zohrávať ich streamovanie zo vzdialených serverov, aby systém nedoplatil na príliš veľké „oklieštenie“. Obrovský dôraz je zároveň kladený na absolútne triviálne používanie a údržbu systému. Všetko musí pôsobiť veľmi nenáročne.

Microsoft sa mal pri návrhu svojho nového diela silne inšpirovať práve v systéme Chrome OS. Nepôjde o náhradu za klasický Windows 10, existovať budú bok po boku a nový systém navyše bude dostupný len pre vybrané zariadenia, vytvorené s ohľadom na jeho používanie. Podľa všetkého by malo ísť o lacnejšie notebooky, tablety a zariadenia typu 2v1.

[Doplnené] Priestor však majú dostať aj zariadenia s dvomi obrazovkami, ktoré sú už údajne pripravované na svoje uvedenie. Portál TheVerge dokonca tvrdí, že systém je navrhovaný primárne s ohľadom na takýto typ zariadení a prvé reálne kúsky by sme vidieť mohli už tento rok.

Na základe dostupných informácií už boli vytvorené aj prvé ukážky toho, ako by malo vyzerať hlavné rozhranie systému.

Pripravovaná novinka sa radikálne odkláňa od tradičného ponímania toho ako vyzerá, a čo ponúka Windows. Microsoft kvôli tomu plánuje pristúpiť k jasnému odlíšeniu – v oficiálnom mene novinky nebude figurovať „Windows“.

Napriek tomu všetkému, na prvý pohľad to vyzerá na celkom pekné déjà vu. Niečo podobné sme len nedávno počúvali v súvislosti s Windows 10 S, a pár rokov predtým s Windows RT. Tentokrát sa ale majú predošlé vízie skutočne naplniť a „Lite“ má byť dokonca dôvodom, prečo Microsoft „odstrihol“ Windows 10 S. Jednoducho spravil miesto niečomu lepšiemu. Či to tak skutočne bude uvidíme až časom.

S prvými informáciami o novom smerovaní celého ekosystému Windows by sme mali prísť do kontaktu už čoskoro na veľtrhu Build 2019.

[Doplnené] Interný vývoj nového systému mal byť zintenzívnený a so širším testovaním sa aktuálne počíta na leto 2019. Nie je však známe, či bude zapojená aj verejnosť alebo len partnerské firmy ako sú výrobcovia hardvéru a softvérových riešení. Nateraz sú podporované tradičné procesory aj architektúra ARM, či to tak bude aj pri vydaní, nie je jasné.

06.03.2019
Zdroj: Petri, Petri, TheVerge

+