MojWindows

Ešte v polovici decembra sa začali objavovať správy, že populárny webový prehliadač Chrome v dohľadnej dobe dostane zabudovaný tmavý režim, respektíve mód.

Používatelia, ktorí preferujú tmavé prostredie, tak už nebudú musieť používať žiadne doplnky. Bude stačiť, že zamieria do nastavení prehliadača.

Pôvodne sa hovorilo, že Google tmavý režim implementuje len do verzie Chrome pre operačný systém MacOS vo verzii Mojave, no aktuálne to vyzerá tak, že na svoje by si mohli prísť všetci používatelia desktopovej verzie.

Peter Kasting, člen tímu pracujúceho na projekte Chromium, na fóre Reddit uviedol, že na natívnom tmavom režime pre desktopovú verziu prehliadača sa pracuje. Medzičasom nedočkavcom navrhol používať motív Dark Theme. V ideálnom prípade by to teda malo znamenať, že tmavý režim bude zabudovaný aj vo verzii pre operačné systémy Windows. Špecificky ich však neuvádza.

Vyjadrenie je síce pomerne vágne, no váhu mu dodáva predošlý Kastingov príspevok na webe pre hlásenie chýb a návrhov. Tu ešte v máji minulého roka reagoval vo vlákne o používaní svetlej a tmavej témy vo Windows 10 a prispôsobeniu prehliadača Chrome.

Vtedy uviedol, že Windows 10 umožňuje používateľom nastaviť si aplikácie pre svetlý alebo tmavý režim a Chrome by to mal rešpektovať. S prísľubom lepšieho riešenia do budúcna, vtedy používateľom navrhol, aby si prehliadač upravili tak, že štandardnú farebnú schému z režimu Inkognito budú používať aj pri bežnom surfovaní. V závere dodal, že podpora tmavého režimu je populárnou požiadavkou. 

Pokiaľ Chrome pre Windows skutočne dostane tmavý režim, stať by sa to malo už v najbližších vydaniach.

Doplnené 3.1.2019

Portál 9to5mac upozornil, že experimentálna verzia prehliadača, Chrome Canary, v najnovšej verzii už obsahuje ranú verziu spomínaného tmavého režimu.

Zapnúť sa dá tak, že vo vlastnostiach odkazu Google Chrome Canary v časti „Cieľ“ pridáte na koniec príznaky „–force-dark-mode“. Treba zdôrazniť, že ide o jednu z prvých implementácií, ktorá je značne kostrbatá.

03.01.2019
Zdroj: MSPU

+