MojWindows

Webový prehliadač Vivaldi od tvorcov, ktorí pôvodne pracovali na známejšom prehliadači Opera, sa nedávno dočkal veľkej aktualizácie na verziu 2.0. Tento krok so sebou priniesol viacero funkcií žiadaných priamo z prostredia používateľov.

Nakoľko trh s webovými prehliadačmi má dlhodobo svojich kráľov, na čele ktorých sa drží Chrome, nováčik s minoritným podielom sa musel pokúsiť „predať“ niečím unikátnym. Postavený je tak na vízii pokročilej personalizácie, kedy priamo používateľ vo svojich rukách drží veľkú moc na tým, ako si prehliadač prispôsobí pre svoje potreby.

Vivaldi sa každou vydanou verziou snaží túto víziu premeniť na realitu. Práve vydanie spomínanej verzie s číselným označením 2 ho má ma pomyselnej závodnej trati posunúť o hodný kus vpred.

Ako najväčší pridaný trhák je, okrem nových možností pre úpravu samotného rozhrania, možné označiť funkciu synchronizácie záložiek, uložených hesiel, údajov pre dopĺňanie formulárov a nastavení, pomocou ktorej je možné tieto dáta jednoduchým spôsobom prenášať medzi viacerými zariadeniami.

Cez Vivaldi Sync je možné preniesť aj informácie o navštívených stránkach, rozšírenia a používateľom zadané poznámky. Vivaldi v tejto súvislosti opätovne zdôrazňuje ochranu používateľských dát, ktoré pri synchronizácii medzi viacerými zariadeniami chráni pomocou vlastného šifrovania.

Funkcia pre synchronizáciu má byť štandardne neaktívna, zapnúť sa dá v nastaveniach prehliadača, kde si zároveň môžete zvoliť, čo všetko sa má prenášať.

Medzi ďalšie vyzdvihované vylepšenia patrí možnosť pre zmenu veľkosti webových stránok, potiahnutím za okraj, pri súčasnom prezeraní bok po boku.

Pribudla aj nová možnosť pre správu otvorených kariet – „Zobrazovať listy ako zoznam“. Aktuálne otvorené stránky sa zobrazia ako prehľadný zoznam, odkiaľ si vyberiete to, čo potrebujete.

Vylepšené mali byť aj možnosti pre prácu s bočne otvorenými stránkami – webovými panelmi. Tie po novom môžu byť „plávajúce“, čo v preklade znamená, že pri otvorení sa budú nachádzať „nad“ aktuálne otvoreným webom a namiesto toho, aby upravili jeho rozmery, ho čiastočne prekryjú.

Pribudla aj možnosť pre automatické zatvorenie bočných panelov po interakcii s rozhraním prehliadača alebo so stránkou. Taktiež bolo zavedené nastavenie minimálnej šírky aktívnej karty.

Zmeny samozrejme prebehli aj „pod kapotou“, v zdrojovom kóde. Okrem celkovej optimalizácie sa máme tešiť hlavne na lepšiu podporu používaných štandardov a technológií.

Verzia 2.1 v znamení menších noviniek

Tvorcovia vydali už aj prvú menšiu aktualizáciu, konkrétne na verziu 2.1. Hoci nejde o tak veľkú vec ako posun hlavnej verzie, napriek tomu obsahuje niekoľko noviniek, ktoré potešia primárne priaznivcov takzvaných rýchlych príkazov.

Vylepšená bola práca s poznámkami cez rýchle príkazy, kde je ich možné zahrnúť do vyhľadávania a teda sa k nim ľahšie dopracovať. Poznámky sa tiež dajú cez rýchle príkazy vytvárať.

Cez rýchle príkazy sa od novej verzie dá upravovať aj priblíženie stránky. Slúži na to príkaz “Page Zoom x”, kde x reprezentuje % priblíženia, napríklad “Page Zoom 125”. K štandardnému stavu sa potom vrátite príkazom “Page Zoom 100” alebo “Page Zoom Reset”. V prípade lokalizovanej verzie ide o príkazy „Mierka Stránky x“ a „Obnoviť priblíženie stránky„.

Aktualizácia priniesla aj podporu open source video kodeku AV1. Vývojári pre svoj prehliadač na tento rok plánujú ešte aktualizáciu na verziu 2.2, ktorej by sme sa mali dočkať už tento týždeň.

Zdroj: Vivaldi

11.12.2018

+