MojWindows

Zem to má takmer za sebou. Ešte zopár dní a jej 365-dňová púť okolo Slnka bude na konci. A začne sa nanovo. Nielen astrológovia sa počas týchto ekliptických dní menia na veštcov. Pred nami je ďalší rok plný zmien. Niektoré si všimli technológovia spoločnosti Dell.

Ponoríme sa do hybridnej reality

Nie je to len slovný obrat. V angličtine sa pod názvom Immersive Reality (angl. immersive = navodzujúci pocit ponorenia) označuje stav, keď má človek pocit, akoby sa fyzicky zhmotnil vo virtuálnom svete. Tento pocit máme aj vtedy, keď umelá inteligencia všadeprítomná.

Virtuálni asistenti, smart home systémy, autá pripojené na internet so schopnosťou „vnímať“ okolie, virtuálna a rozšírená realita všade naokolo – to všetko vytvára dojem, akoby nás technológie pohltili. Sledujú nás dokonca už aj mimo bdelého stavu. Hodinky so senzorom tepu sa o naše zdravie zaujímajú už teraz viac, ako my sami.

„Zariadenia, ktoré používame každodenne sa proaktívne snažia porozumieť nášmu správaniu a zvykom. Na základe toho vedia, v ktorom momente nám zobraziť užitočnú aplikáciu aj bez toho, aby sme ich k tomu vyzvali,“ hovoria technológovia Dell. Konečne si s umelou inteligenciou aj „pokecáme“. Pokroky v spracovaní prirodzeného jazyka (Natural Language Processing) umožnia oveľa plynulejší a produktívnejší dialóg medzi ľuďmi a strojmi.

Dátový Klondike

Do roku 2020 by mal celkový objem uložených dát na svete dosiahnuť 44 triliónov gigabajtov alebo inak povedané 44 zetabajtov. Mimochodom, to je viac, než koľko by bolo potrebné na uloženie všetkého, čo ľudia kedy na svete povedali do roku 2003 (pri kvalite mono, 16KHz, 32 KB/s to americkému lingvistovi Markovi Libermanovi vtedy vyšlo na 42 zetabajtov).

Nové algoritmy sú ako kvalitné vrtáky. Z množstva nahromadených dát dokážu konečne vydolovať cenné informácie. V budúcom roku budeme sledovať, ako nové horlivé startupy odštartujú ďalšiu zlatú horúčku.

Rýchlejšie géčka

S plánovaným príchodom novej generácie 5G zariadení pokryje svet aj nová bezdrôtová pavučina. „Petagé“ siete by po rokoch evolučných vylepšení mohli byť skutočným „game changerom“. Kombinácia nízkej latencie a vysokých rýchlostí umožní pripojiť viac múdrych zariadení, áut a AI systémov. Na spracovanie takého obrovského množstva nových dát, ktoré si budú poletovať hore-dole vzduchom bude potrebné navýšiť aj súčasný výpočtový výkon.

O chvíľu by mohli ulice lemovať dátové mikro-huby – malé dátové centrá, ktoré čiastočne nahradia vzdialené cloudy. Bez toho aby museli dáta cestovať tam a späť získame ucelený prehľad o dianí „za rohom“, v reálnom čase. Mestá a jednotlivé štvrte budú ešte viac prepojenejšie. Do roku 2030 sa dátová infraštruktúra miest rozvinie naplno.

Sťahovanie do privátnych cloudov

Minuloročná predpoveď sa niesla v znamení megacloudu – zdieľané systémy, ktoré spoločne tvoria hnaciu silu verejných aj privátnych cloudových služieb. Diskusia o tom, ktorý model je výhodnejší stráca na intenzite. Nedávny prieskum IDC ukázal, že viac ako 80 % firiem uvažuje o downloade dát do cloudov vo vlastnej réžii. Tento trend bude zrejme pokračovať a to aj napriek tomu, že nominálny počet verejných cloudov porastie.

Multi-cloudové prostredia podporujú nasadzovanie umelej inteligencie a strojového učenia, pretože organizáciám uľahčujú manažment ich systémov, presun dát a ich spracovanie. Navyše, to sa tak ako v predchádzajúcom prípade presunie bližšie ku koncovému užívateľovi. Minidátové centrá tak o chvíľu nájdeme aj v inteligentných autách, v industriálnych smart továrňach, v prevádzkach – skrátka všade tam, kde bude dostatočný výpočtový výkon a zabezpečenie.

Privítajte ich na pracovisku: Generácia Z

Sedíte v kancelárii? Rozhliadnite sa okolo seba. Už čoskoro sa na pracoviskách stretne spolu päť generácií zamestnancov. K už existujúcim pribudnú „zetká“ – ľudia narodení po roku 1995.

Prieskum Dell Technologies v 17 krajinách na celom svete (Slovensko medzi nimi nebolo, pozn. redakcie) ukázal, že 98 % z nich bežne používalo technológie v rámci formálnej výučby. Mnohí z nich ovládajú základy programovacieho jazyka a aj v práci očakávajú, že budú používať tie najlepšie vychytávky.

Táto generácia môže priniesť technologickú evolúciu na pracoviská po celom svete, naučiť starších kolegov používať najnovší softvér a aplikácie a zvýšiť tak IT gramotnosť. AR a VR začnú byť bežnou súčasťou pracovného prostredia.

Biznis bez odpadu

Ekonomické modely, ktoré zvýhodňujú bezodpadovú a bezemisnú výrobu spôsobia, že firmy budú už pri dizajnovaní svojich produktov uvažovať udržateľne. V mnohých prípadoch sa podarí dosiahnuť skoro 100 % recykláciu a zníženie odpadu prakticky na nulu. Firmy oveľa aktívnejšie zapoja aj do boja so znečistením a klimatickými zmenami.

Pri zavádzaní udržateľných biznis modelov sa uplatnia technológie blockchainu. Distribuované databázy s vysokou odolnosťou proti zneužitiu by sa mohli začať využívať napríklad na sledovanie výrobného procesu komponentov, a tým aj na kontrolu ich environmentálnych dopadov.

Náš tip
Čo prinesie technologický rok 2019? Cisco predpovedá týchto 6 trendov
20.12.2018
Zdroj: TS

+