MojWindows

Tohtoročná výstava IFA 2018 so sebou prináša množstvo noviniek zo „stajní“ prakticky všetkých výrobcov notebookov a počítačov zvučných mien. Chýbať tu preto samozrejme nemohla ani spoločnosť ASUS so svojimi prírastkami v produktovej línii ZenBook, do ktorých boli osadené najnovšie procesory z 8. generácie Intel Core.

ZenBook 13, 14 a 15

Medzi predstavené novinky patria ZenBook 13 (UX333), ZenBook 14 (UX433) a ZenBook 15 (UX533) — podľa výrobcu najkompaktnejšie 13,3-palcové, 14-palcové a 15,6-palcové notebooky na svete. Okrem spomínaných procesorov medzi najväčšie vylepšenie tohto tria patrí nový „bezrámikový“ ASUS NanoEdge displej s ultratenkými rámikmi a pomerom obrazovky k telu dosahujúcim 95 %.

Novinky sa vyznačujú kompaktným dizajnom a unikátnym pántom ErgoLift, ktorý nakloní klávesnicu pre optimálne písanie a zároveň pomáha dosiahnuť najmenšie možné rozmery notebooku v daných kategóriách. ZenBook 13 a 14 taktiež prinášajú exkluzívny NumberPad, inovatívnu LED-osvetlenú numerickú klávesnicu, ktorá je zabudovaná priamo v touchpade.

Z hardvérovej stránky sa pozeráme na procesory Intel Core i5-8265U a Core i7-8565U, maximálne 16 GB operačnej pamäte a 1 TB SSD disky. ZenBook 13 a 14 obsahujú diskrétnu grafickú kartu NVIDIA GeForce MX150, zatiaľčo väčší, 15-palcový model je možné osadiť kartou NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q.

Každý z trojice notebookov je vybavený webkamerou s podporou funkcie Windows Hello pre zabezpečenie používateľského konta pomocou skenu tváre.

ZenBook Flip 13 a 15

ZenBook Flip 13 a 15 sú 13,3-palcové a 15,6-palcové konvertibilné notebooky, ktoré sú o 10 % menšie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou a podľa výrobcu sú najkompaktnejšie na svete vo svojom segmente.

Disponujú “bezrámikovým” NanoEdge displejom po štyroch stranách, 90 % pomerom obrazovky k telu a unikátnym 360° pántom ErgoLift pre naklonenie klávesnice do optimálnej pozície na písanie.

ZenBook Flip 15 a 13 sú poháňané 8. generáciou procesorov Intel Core až po model i7- 8565U so zabudovaným gigabitovým Wi-Fi. K tomu sa pripája maximálne 16 GB operačnej pamäte a 512 GB SSD, prípadne 2 TB otáčkový pevný disk.

ZenBook Flip 15 ponúkne aj grafickú kartu NVIDIA GTX 1050 Max-Q a PANTONE Validated displej pre verné zobrazenie farieb. Zaujímavosťou menšieho modelu je zase nový touchpad NumberPad, ktorý je možné prepnúť do režimu numerickej klávesnice pre zadávanie číselných vstupov. Oba modely navyše ponúkajú zadnú kameru, ktorá je navrhnutá na použitie s aplikáciami pre zmiešanú realitu.

ZenBook Pro 14

ZenBook Pro 14 ASUS prezentuje ako vysoko mobilnú alternatívu k 15,6-palcovému modelu ZenBook Pro 15. Je vybavený futuristickým touchpadom ScreenPad — inováciou spoločnosti ASUS, ktorá mení spôsob, ako používatelia pracujú a ovládajú svoj notebook.

V podstate ide o to, že namiesto klasického touchpadu tu nájdete 5,5-palcovú dotykovú obrazovku, ktorú je možné používať ako sekundárnu obrazovku napríklad na ovládanie multimédií a prácu s vybranými aplikáciami. Jej obsah sa navyše dokáže kontextovo prispôsobovať tomu, čo používateľ aktuálne na notebooku robí, no zrkadliť si tu môžete aj celý operačný systém. Používať sa samozrejme dá aj v režime touchpadu.

Nové hliníkové šasi disponuje exkluzívnym pántom ErgoLift a 14-palcovým NanoEdge Full HD displejom s ultratenkými rámikmi. ZenBook Pro 14 poháňa procesor Intel Core i7-8565U s gigabitovým Wi-Fi, ktorému sekunduje 16 GB operačnej pamäte a SSD disk do kapacity 1 TB. Dostupná je aj dedikovaná grafická karta až do modelu NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q.

Novinky by mali byť dostupné koncom roka, presné termíny a predajné ceny ešte len budú zverejnené.

 

ASUS počas veľtrhu IFA 2018 spomenul aj ďalšie produkty, medzi ktorými sa objavil notebook ZenBook S a All-in-One počítač Zen AiO 27.

ZenBook S

ZenBook S (UX391FA) má byť prémiový 13,3-palcový ultraprenosný Windows 10 notebook s novými komponentami, ktoré sú zamerané na šetrenie energie a postarať sa tak majú až o 20-hodinovú výdrž batérie (pri prehrávaní videa v “laboratórnych“ podmienkach). Batéria sa pritom má na 60% svojej kapacity dobiť už za 49 minút.

Notebook ponúka 8. generáciu procesorov Intel Core až po model i7, 16 GB operačnej pamäte a 1 TB SSD disk.Okrem odolnosto na úrovni vojenského štandardu MIL-STD-810G, zlepšeného systému chladenia a 4K obrazovke s tenučkými rámikmi ASUS vyzdvihuje aj kompaktné rozmery s hrúbkou 12,9 mm pri váhe 1 kg. Aj v tomto prípade má byť osadený pánt ErgoLift, ktorý nakloní klávesnicu pre optimálne písanie.

 Zen AiO 27

Zen AiO 27 je All-in-One počítač s novým dizajnom, ktorý využíva umiestnenie všetkých komponentov v základni stojanu. ASUS uvádza, že vďaka tomu je oproti klasickým AiO zariadeniam systém chladenia podstatne lepší a hrúbka obrazovky zároveň omnoho tenšia.

Počítač je navrhnutý pre tvorcov obsahu a profesionálov, ktorí pracujú s grafikou a ponúka 8. generáciu procesorov Intel Core i7, 32 GB operačnej pamäte s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1050. Na výber bude duálne úložisko pozostávajúce z klasického pevného disku a SSD.

Zen AiO 27 tiež obsahuje zabudovanú bezdrôtovú Qi nabíjačku a 27-palcový 4K UHD NanoEdge PANTONE Validated displej so 100 % pokrytím farebného priestoru sRGB. Ani v tomto prípade nebude chýbať webkamera s podporou funkcie Windows Hello. Zaujímavosťou, ktorá pri mnohých AiO zariadenia nebýva zvykom, je to, že cez HDMI vstup je možné zariadenie využívať ako sekundárnu obrazovku napríklad pre notebooky.

30.08.2018

+