MojWindows

Herný katalóg služby Xbox Game Pass ponúka obrovské množstvo hier pre Xbox One, ako aj vybrané tituly vydané pre Xbox a Xbox 360, ktoré sú vďaka vyššiemu výpočtovému výkonu súčasnej konzolovej generácie mierne vylepšené, či už po stránke plynulosti alebo vizuálu. Hoci predplatitelia majú skutočne z čoho vyberať, niekoľko titulov jasne stojí v popredí a dali by sa označiť za “hry, ktoré sa oplatí vyskúšať”.

Náš tip
Ako si bezplatne vyskúšať službu Xbox Game Pass, a ako zrušiť predplatné?

Ako jasný favorit medzi strieľačkami hrdo stojí najnovší počin ikonickej série Gears of War s názvom Gears of War 4. Okrem príbehovej kampane neúnavných vojakov bojujúcich o záchranu ľudstva sa o hodiny zábavy postarájú režimy pre viacerých hráčov Horde a Versus, ktoré naplno preveria vaše bojové skúsenosti a prácu so zbraňou pri neľútostných súbojov na život a na smrť. Hra navyše spadá do iniciatívy Xbox Play Anywhere a okrem konzol Xbox One si ju tak zahráte aj na počítačoch so systémom Windows 10.

Priaznivci postapokalyptických dobrodružstiev a kritikmi i hráčmi obľúbenej série Fallout by rozhodne nemali vynechať titul Fallout 4. Rozsiahly otvorený svet spolu s prepracovaným príbehom a symbiózou strieľačky s RPG prvkami predstavujú skvelú kombináciu, pri ktorej potulkami po vojnou zničenej Zemi strávite desiatky hodín.

Poriadnu dávku akcie v postapokaliptickom svete na vás vybalí aj ambiciózna akcia Metro Last Light Redux inšpirovaná knihami od Dmitryho Glukhovského. Temný svet zničený jadrovou vojnou je plný nástrah, ktorým sa chtiac-nechtiac musíte so zbraňou v ruke postaviť. Tešiť sa môžete na kvalitný príbeh  so silnou atmosférou, pekné vizuálne spracovanie a poriadnu dávku akcie. Siahnuť môžete aj po kúsku Metro 2033 Redux.

Pokiaľ hľadáte poriadne akčné dobrodružstvo v živom online svete, siahnuť by ste mali po hre The Division. Napriek rozpačitým začiatkom sa z tejto hry vďaka intenzívnej práci vývojárov pretavenej do viacerých aktualizácií stal kúsok, ktorý stojí za vyskúšanie a dnes má ešte stále čo ponúknuť. Či už sa pustíte do bojov o záchranu zvyšku ľudskej populácie sólo alebo v kooperácii, alebo sa rozhodnete zatočiť s odpadlíkmi z radu agentov, The Division vás po stránke obsahu nenechá v štichu.

Hľadať životne dôležité suroviny v otvorenom svete, popritom ako musíte odolávať nájazdom krvilačných zombíkov a zároveň budovať základňu pre zabezpečenie prežitia apokalypsou zasiahnutých ľudí budete v novinke State of Decay 2. Prežitie ľudstva je prioritou, a nakoľko sa nástrahami nešetrí, namiesto prechádzky ružovou záhradou, vás čakajú poriadne krušné chvíle. Vďaka príslušnosti k iniciatíve Xbox Play Anywhere môžete plynulo prechádzať medzi hraním na konzole a počítači.

Bláznivé spojenie pretekárskych áut s futbalom, a inými loptovými hrami, sa o neviazanú zábavu postará v hre Rocket League. Dostať loptu do súperovej brány vo veľkej rýchlosti a jazde plnej adrenalínu i akrobacie nemusí byť až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Hra vyniká aj prekvapivo kvalitne spracovaným medziplatformovým režimom, kedy sa zábave môžete oddávať po boku hráčov na konzolách Xbox One, Nintendo Switch i na počítačoch so systémom Windows, Mac OS, ba dokonca aj Linuxom. Ak patríte k fanúšikom závodných hier, vyskúšať by ste mali aj DiRT Rally.

Priaznivci “budovateľských” simulátorov si na svoje prídu v kúsku Cities Skylines, kde postupne budú zveľaďovať a rozširovať svoje mesto i infraštruktúru, aby tak vytvorili svet nevídaných rozmerov. Okrem pvkov, ktoré preveria vašu stratégiu a schopnosti plánovať, môžete naplno prejaviť svoju kreativitu, no popritom všetkom musíte riešiť nejeden náročný problém.

Z podobného súdka, no skôr pre mladšie ročníky, pochádza nedávny prírastok známej, až priam kultovej, série – Zoo Tycoon:Ultimate Animal Collection. Kúsok po kúsku tu budete svoju predstavu ideálnej zoologickej záhrady pretavovať na skutočnosť, pri budovaní gigantického biznisu pritom nesmiete zabúdať na potreby návštevníkov ani zvierat, aby vás vidina veľkých peňazí nezlákala na zlé chodníčky plné nepoctivosti. Aj tento kúsok hrdo hlási svoju príslušnosti k iniciatívne Xbox Play Anywhere.

Pre mladých hráčov, ale aj tých, ktorí vyrastali na plošinovkách ako Mario a Crash Bandicoot, by jasnou voľbou mala byť hra Super Lucky’s Tale.

Super Lucky

Medzi hŕstkou hier z pôvodnej konzoly Xbox vyčnieva titul Star Wars: Knights of the Old Republic, značne prepracovaný vďaka “mágii” súčasnej generácie konzoly Xbox One. Nezabudnuteľná klasika spadajúca do legendárneho univerza Hviezdnych vojen stojí za vyskúšanie aj dnes a predplatitelia služby Xbox Game Pass by si ju nemali nechať ujsť.

Ďalšou kultovou záležitosťou z čias nie tak dávno minulých je Elder Scrolls IV: Oblivion, považovaná za jednu z najlepších hier pre Xbox 360. Rozsiahly príbeh plný úloh prepletený s fantasy svetom čaká len na vás. Za skúšku svojí aj kvalitne spracovaný remaster ďalšej hernej klasiky – Devil May Cry 4 Special Edition.

Sea of Thieves

Z novších hier by ste opomenúť nemali ani pirátske dobrodružstvá na otvorených vodách v hre Sea of Thieves, ktorá pri vydaní vyvolala poriadny rozruch a medzičasom sa dočkala množstva vylepšení a nového obsahu. Ak patríte k fanúšikom univerza Halo, poteší vás Halo V:Guardians, ako aj netradičná stratégia Halo Wars 2.

V neposlednom rade stoja za zmienku aj dobrodružstvá známej archeologičky Lary Croft. Hra Rise of the Tomb Raider ponúka pohľad do začiatkov tejto hernej ikony. Do pozornosti dávame aj menej známu adventúru so silným príbehom Oxenfree.

Doplnené január 2019

Za ostatné mesiace v hernom katalógu služby Xbox Game Pass pribudla priam záplava hier, pričom o kvalitný materiál núdza rozhodne nebola. Stručne preto pridávam ďalšie tipy na zaujímavé a vydarené hry, ktoré by vám ako predplatiteľom tejto služby ujsť rozhodne nemali.

Príbehovku Life is Strange by rozhodne mali vyskúšať všetci priaznivci epizodických hier. Pre fanúšikov akcie boli nedávno pridané kúsky ako nesmrteľná strieľačka Doom, battle royal hra PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS či Wolfenstein: The New Order alebo sci-fi akcia Quantum Break. K tomu sa pripojili ešte stealthovky Hitman a Sniper Elite 4.

Opomenúť netreba ani horovku Outlast, zombie masaker Dead Island, vychytenú bojovku Mortal Kombat X, najnovší prírastok populárnej závodnej série Forza Horizon 4, plošinovku Ori and the Blind Forest: Definitive Edition alebo kolekciu Halo: The Master Chief Collection. Ak patríte k fanúšikom žánru RPG, sadnúť by vám mohol kúsok Ashen.

Od 10. januára si svoje miesto v katalógu nájde aj dvojica Just Cause 3Aftercharge. Obidve sa oplatí vyskúšať.

07.01.2019

+