MojWindows

Microsoft počas minulého týždňa opravoval ďalšie chyby v operačnom systéme Windows 10. Najväčšej nádielky sa podľa očakávaní dočkala najnovšia verzia 1803, teda Windows 10 s aktualizáciou April 2018 Update. Opravná aktualizácia KB4284835 v tomto prípade po inštalácii zvyšuje číselné označenie zostavy na 17134.112.

V prípade tejto aktualizácie je veľmi dôležité spomenúť vyriešenie problémov s čiernou obrazovkou, ktoré sa objavovali pomerne často, najmä v súvislosti s bezpečnostným softvérom. Zaujímavé je aj to, že priamo Microsoft v popise k opravnej aktualizácii najnovšiu verziu Windows 10 označuje ako „Spring Creators Update“ hoci oficiálny názov je „April 2018 Update“.

Zoznam  opráv, ktoré obsahuje aktualizácia pre Windows 10 April 2018 Update

  • Poskytuje ochranu pred ďalšími podtriedami rizika špekulatívneho spúšťania bočného kanála známe ako špekulatívne obídenie Storu (CVE-2018-3639). Tieto ochrany nie sú predvolene zapnuté. Pre klienty Windows (IT profesionáli) nájdete pokyny v aktualizácii KB4073119. Pomoc pre Windows Server nájdete v pokynoch k aktualizácii KB4072698. Pomocou tohto dokumentu môžete povoliť opatrenia proti špekulatívne obídenie Storu (CVE-2018-3639) k ďalším opatreniam, ktoré už boli vydané proti rizikám Spectre Variant 2 (CVE-2017-5715) a Meltdown (CVE-2017 – 5754).
  • Rieši problém, ktorý spôsobuje, verzie programu Intuit QuickBooks z rokov 2017 a 2018 sa na zariadeniach s Windowsom 10 vo verzii 1803 nedajú spustiť v režime viacerých používateľov. Používateľom bude ponúknutý Windows 10 vo verzii 1803.
  • Do prehliadačov Microsoft Edge a Internet Explorer pridáva podporu pre webový štandard súborov cookie SameSite.
  • Rieši problém s Internet Explorerom, ktorý bráni v používaní aktualizovaných verzií služieb určenia polohy.
  • Rieši problém, ktorý spôsobuje, že niektoré hry nezobrazujú dialógy v prípade, že sú pripojené monitory, ktoré podporujú formáty prekladaného zobrazenia.
  • Rieši problém s ovládacími prvkami jasu niektorých notebookov po aktualizácii systému Windows 10 aktualizáciou z apríla 2018.
  • Rieši problém spoľahlivosti, pre ktorý môže zlyhať spustenie herného panela.
  • Rieši problém s aktualizáciami firmvéru, ktoré spôsobujú, že zariadenia, ktoré majú zapnuté šifrovanie BitLocker prejdú do režimu obnovy šifrovania BitLocker, ale zabezpečené spustenie je vypnuté alebo nie je k dispozícii.Táto aktualizácia zabraňuje inštalácii firmvéru do zariadení, v tomto stave. Správcovia môžu inštalovať aktualizácie firmvéru tak, že:
    1. dočasne pozastavia šifrovanie BitLocker;
    2. okamžite nainštalujú aktualizácie firmvéru pred ďalšom spustení operačného systému;
    3. okamžite reštartujú zariadenie, aby šifrovanie BitLocker nezostalo v pozastavenom stave.
  • Rieši problém, ktorý spôsoboval, že systém sa spustil s čiernou obrazovkou. Tento problém sa vyskytuje, pretože predchádzajúce aktualizácie jarného balíka aktualizácií Spring Creators Update neboli po inštalácii kompatibilné s konkrétnymi verziami pomôcok na ladenie PC.
  • Rieši problém, ktorý spôsobuje, že zákazníkom s kombináciou konkrétnych jazykov zobrazenia Windowsu a preferovaných jazykov položiek zoznamu používateľa (UPLL) sa zobrazí navyše položka UPLL a položka výberu vstupného jazyka. Tento problém sa vyskytuje po inovácii Windowsu 10 na verziu 1803 a spôsobuje, že zákazníci tento vstupný jazyk alebo jeho klávesnicu nemôžu odstrániť.
  • Aktualizácie zabezpečenia pre Internet Explorer, Microsoft Edge, skriptovací mechanizmus Microsoft, Windows Desktop Bridge, aplikácie pre Windows, prostredia Windows Shell, jadra Windowsu, Windows Server, úložiska a súborových systémov Windows, bezdrôtové siete Windowsu, vzdialené spustenie kódu a Windows Virtualization a jadro

Zoznam  opráv, ktoré obsahuje aktualizácia pre Windows 10 Fall Creators Update

Opravných aktualizácií sa dočkali aj staršie verzie Windows 10, pričom v prípade druhej najpoužívanejšej – Windows 10 s nainštalovanou aktualizáciu Fall Creators Update opravný balík nesie označenie KB4284819 a po inštalácii posúva číselné označenie zostavy na 16299.492.

  • Poskytuje ochranu pred ďalšími podtriedami rizika špekulatívneho spúšťania bočného kanála známe ako špekulatívne obídenie Storu (CVE-2018-3639). Tieto ochrany nie sú predvolene zapnuté. Pre klienty Windows (IT profesionáli) nájdete pokyny v aktualizácii KB4073119. Pokyny pre Windows Server nájdete v aktualizácii KB4072698. Pomocou tohto dokumentu môžete povoliť opatrenia proti špekulatívne obídenie Storu (CVE-2018-3639) k ďalším opatreniam, ktoré už boli vydané proti rizikám Spectre Variant 2 (CVE-2017-5715) a Meltdown (CVE-2017 – 5754).
  • Obsahuje dodatočné vylepšenia výkonu.
  • Rieši chybu v Microsoft Edge, ktorá spôsobovala nesprávne odpovede na žiadosti o XML.
  • Do prehliadačov Microsoft Edge a Internet Explorer pridáva podporu pre webový štandard súborov cookie SameSite.
  • Rieši problém s Internet Explorerom, ktorý bráni v používaní aktualizovaných verzií služieb určenia polohy.
  • Rieši problém, kedy aktualizácie firmvéru spôsobujú, že zariadenia, ktoré majú zapnuté šifrovanie BitLocker prejdú do režimu obnovy šifrovania BitLocker, ale zabezpečené spustenie je vypnuté alebo nie je k dispozícii.Táto aktualizácia zabraňuje inštalácii firmvéru do zariadení, v tomto stave. Správcovia môžu inštalovať aktualizácie firmvéru tak, že:
    1. dočasne pozastavia šifrovanie BitLocker;
    2. okamžite nainštalujú aktualizácie firmvéru pred ďalšom spustení operačného systému;
    3. okamžite reštartujú zariadenie, aby šifrovanie BitLocker nezostalo v pozastavenom stave.
  • Aktualizácie zabezpečenia pre Internet Explorer, Microsoft Edge, skriptovací mechanizmus Microsoft, Windows Desktop Bridge, aplikácie pre Windows, prostredia Windows Shell, úložiska a súborových systémov Windows, platformy aplikácií a architektúry systému Windows, Windows Virtualization a jadro, bezdrôtové siete Windows a Windows Server.

Zdroj: Microsoft

21.06.2018

+