MojWindows

Microsoft za ostatné týždne prostredníctvom programu Windows Insider zverejnil dvojicu nových testovacích zostáv 17682 a 17686, s novinkami, ktoré budú súčasťou aktualizácie „Redstone 5“ na jeseň toho roku.

Obidve už do systému zavádzajú len pomerne malé množstvo zmien, pričom skôr ide o vylepšenia existujúcich vecí, než vyslovene novinky.

Tak, ako by sa to dalo očakávať, pokračuje sa vo vylepšovaní a ladení funkcie Sets, ktorá umožňuje okná aplikácií spájať do jedného veľkého celku podobne ako to funguje vo webových prehliadačoch. Najnovšie má používateľ názornejšie vidieť, že pri otvorení novej karty môže priamo spúšťať aj aplikácie.

Pri bezdrôtovej projekcii obrazovky sa začne zobrazovať nová horná lišta s možnosťami pre správu projekcie a rýchle zvolenie optimálnych nastavení v závislosti od toho, čo používateľ ide robiť – hranie hier, produktivita alebo prehrávanie videí.

Do prehliadača Microsoft Edge bola pridaná podpora pre technológiu Web Authentication. Používatelia tak môžu využiť prvky Windows Hello a bezpečnostné kľúče FIDO2 na bezpečné prihlásenie na vybraných stránkach.

Nástroj Remote Server Administration Tools pre vzdialenú správu zariadení je po novom dostupný cez systémovú sekciu Pridať voliteľnú funkciu.

Pozoruhodná je opätovná úprava inštalačného procesu spravovaného službou Windows Update. Po inštalácii veľkých aktualizácií sa bude používateľovi zobrazovať obrazovka s nastaveniami rozličných funkcií systému – Windows Hello, konto Microsoft, prepojenie PC so smartfónom a podobne.

Zavedená má byť najmä kvôli tomu, aby lepšie predstavila pridané novinky. Preskočiť ju bude možné jedným kliknutím.

Najnovšia zostava 17686 obsahuje okrem opráv chýb len minimum badateľných noviniek. Microsoft v oficiálnom príspevku na svojom blogu spomína rozšírenie systémových nastavení o sekciu Región pre jednoduchšie zmeny miestnych nastavení, ktoré upravujú veci ako deň začiatku týždňa, kalendár, formát dátumu, čas a menu.

Jazykové balíčky pre lokalizáciu systému bude možné inštalovať cez samostatnú sekciu Jazyky.

Pridané bolo systémové upozornenie, ktoré bude používateľa informovať o tom, že v nastaveniach ochrany súkromia má vypnuté používanie mikrofónu.

Menších úprav sa dočkala platforma Windows Mixed Reality. Pre jej využívanie už viac nebude vyžadované pripojenie monitoru. Zavedené to bolo najmä kvôli takzvaným „batohovým počítačom“ (HP Z VR Backpack). Jemne bolo upravené aj zachytávanie videí a snímok virtuálneho rozhrania.

Náš tip
„Redstone“ končí, Microsoft budúci rok zavedenie nové interné označenia

Zdroj: Microsoft

07.06.2018

+