MojWindows

Originálne nápady, inovácie, a predovšetkým prepojenie moderných technológií s praxou neziskových organizácií – to sú hlavné aspekty súťaže Microsoft NGO Awards. V druhom ročníku sa v nej podarilo uspieť bratislavskej Asociácii pre mládež, vedu a techniku a organizácii Metro z Martina.

Odborná porota sa pri svojom hodnotení zamerala predovšetkým na prepojenie moderných technológií a pomoci tým, ktorí ju potrebujú. Do druhého ročníka súťaže NGO Awards prihlásili neziskové organizácie najmä svoje vzdelávacie a charitatívne projekty, či program na podporu regionálneho rozvoja.

Súťažilo sa v kategóriách Vonkajší dopad (využitie technológií pre cieľovú skupinu, darcu či komunitu) a Organizačný rozvoj (využitie technológií v rámci chodu organizácie či v zlepšení dostupnosti služieb).

Ocenili sme tie neziskové organizácie, ktorým sa vďaka technológiám darí zefektívniť svoju činnosť, zlepšiť dostupnosť služieb pre klientov alebo inovatívnym spôsobom rozvíjať svoje služby,“ hovorí Lenka Čábelová, manažérka komunikácie spoločnosti Microsoft v Českej republike a na Slovensku.

,,Súťaž nám potvrdila, že moderných prostriedkov sa naozaj netreba báť, že námaha naučiť sa niečo nové sa vypláca a prejavuje sa aj v rozšírení možností, ako sa dá pomáhať,“ doplnil riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský.

Jedinečná online súťaž LaBák nevyhnutne potrebovala facelift

V kategórii Vonkajší dopad zabodovala so svojím projektom bratislavská Asociácia pre mládež, vedu a techniku, združenie pôsobí od roku 1990 a zameriava sa hlavne na spopularizovanie vedy a techniky medzi deťmi.

,,Prihlásili sme sa s našou online súťažou LaBák. Tento rok sme pripravili už šiesty ročník a je určená malým aj väčším vedátorom od materských až po stredné školy,“ vysvetľuje programový koordinátor Dávid Richter. ,

,Počet záujemcov o LaBák sa nám z roka na rok zvyšuje, preto sme sa odhodlali na veľkú technickú inováciu. Získali sme grant na služby v Azure a vďaka tomu sa nám podarilo sprevádzkovať webový server, ktorý zvládol nápor súťažiacich najmä tesne pred termínom odovzdávania riešení, na úložisku OneDrive sme prijali až 30 GB videí a fotografií. V rámci komunikácie tímu sa nám osvedčila aplikácia Teams,“ dodáva Richter.

,,Odbremenila naše e-mailové schránky, uľahčila prístup k zdieľaným súborom, vyhli sme sa zbytočnému neporiadku.“ Asociácia má už aj ďalšie plány, v budúcnosti by chceli vytvoriť chatovacieho robota, ktorý by zabezpečil rýchlejšiu podporu a odpovede na otázky pre súťažiacich.

Zdieľanie dát šetrí náš čas, sme efektívnejší

Regionálnemu rozvoju sa venuje organizácia Metro, ktorá získala ocenenie v kategórii Organizačný rozvoj.

,,Názov sme zvolili ako prirovnanie k dopravnej sieti – metru, my však tvoríme komunikačnú sieť. Počas šiestich rokov našej činnosti sme v Turci podporili viac než stovku rôznych neziskových organizácií, ale aj miestne komunity, malých a stredných podnikateľov. Našim partnerom pomáhame s propagáciou a s multimediálnym obsahom, aby sa ich aktivity čo najlepším spôsobom dostali k verejnosti,“ opisuje činnosť Metra jeho zakladateľ Matej Bórik.

,,Cloudové riešenia nám nesmierne pomáhajú pri komunikovaní, zdieľame navzájom aj s partnermi dokumenty a dáta. Pracujeme efektívnejšie a rýchlejšie. Medzi prvými sme začali používať Exchange, je to výborný nástroj na plánovanie a prepojenie dát s Outlookom, nabehli sme tiež na Sharepoint. Najčastejšie pracujeme vo Worde a na plánovanie máme Excel, ktorý je tak dobre nastavený, že ktokoľvek z nás okamžite vie, v akom stave, v akej fáze sa konkrétny projekt nachádza,“ zhodnotil Matej Bórik.

Súťaž NGO Awards zorganizovali pre neziskové organizácie spoločnosť Microsoft Česká republika a Slovensko s Nadáciou otvorenej spoločnosti. Microsoft neziskovkám poskytuje technológie vrátane cloudových služieb zdarma alebo za symbolický poplatok, aby mohli efektívnejšie pomáhať a tým aj lepšie napĺňať svoje poslanie. Prostredníctvom programu TechSoup rozdelila spoločnosť softvér v hodnote 4,6 mil. dolárov už 1100 slovenským neziskovým organizáciám.

Zdroj: TS

+