MojWindows

Microsoft v utorok večer začal s automatickou distribúciou veľkej jarnej aktualizácie pre Windows 10 a zároveň vydal prvú opravnú aktualizáciu, no ako sa ukázalo, opravám rôznych nedostatkov bude musieť venovať omnoho väčšiu pozornosť.

Síce došlo k odstráneniu zamŕzania systému pri používaní vybraných aplikácií, no používatelia sa po inštalácii opravnej aktualizácie vo väčšom začali sťažovať na problémy so spustením systému.

Okrem toho sa v ostatných dňoch zistilo aj to, že Windows 10 April 2018 Update má problémy s kompatibilitou na viacerých zariadeniach.

Konkrétne ide o zariadenia vybavené SSD diskami sérií Intel SSD 600p a Intel SSD Pro 6000p, kde systém po inštalácii Windows 10 April 2018 Update nedokáže korektne nabehnúť a používateľ sa tak nedostane ďalej ako po úvodnú bootovaciu obrazovku.

Pre dotknuté zariadenia je teraz distribúcia April 2018 Update blokovaná a nainštalovať sa nedá ani ručne. Microsoft problémy plánuje odstrániť pomocou menšej systémovej aktualizácie a  April 2018 Update opäť sprístupniť. Kedy presne by k tomu mohlo dôjsť nateraz nie je známe.

Aktualizácia je okrem toho blokovaná aj na vybraných zariadeniach Alienware, kde kvôli problémom s kompatibilitou dochádzalo k zobrazovaniu čiernej obrazovky po prebudení z úsporného režimu. Konkrétne má ísť o notebooky Alienware 13 R3, Alienware 15 R3, Alienware 15 R4, Alienware 17 R4 a Alienware 17 R5.

Aj v tomto prípade sa pracuje na vydaní opravnej aktualizácie, ktorá podľa vyjadrení zástupcov spoločnosti Dell bude dostupná počas štvrtého májového týždňa.

Práve kvôli takýmto situáciám sú veľké aktualizácie sprístupňované postupne vo viacerých vlnách, kedy sa neustále vyhodnocuje spätná väzba, a v prípade problémov dochádza k blokovaniu inštalácie.

Zdroj: Microsoft, Reddit

10.05.2018

+