MojWindows

Microsoft počas vývojárskej konferencie Build 2018 priniesol oficiálne informácie o aktuálnej používateľskej základni operačného systému Windows 10. Podľa najnovších čísel je tento operačný systém používaný takmer na 700 miliónoch zariadení po celom svete.

Posledné dostupné informácie z konca novembra 2017 hovorili o 600 miliónoch zariadení, čo značí, že najnovší počin z dielne Microsoftu bol za ostatného pol roka nainštalovaný na skoro 100 miliónov nových zariadení, čo rozhodne nie je zlé číslo.

Redmondský gigant pôvodne plánoval do roku 2018 s Windows 10 prekonať hranicu 1 miliardy aktívnych zariadení, no tento ambiciózny plán bol nakoniec upravený, nakoľko sa ukázalo, že prvotné odhady boli príliš optimistické a nové zariadenia pribúdali pomalšie, než sa očakávalo.

Okrem operačného systému Windows 10 sme sa dozvedeli aj to, ako na tom je z pohľadu aktívnych používateľov služba Office 365. Tú má každý mesiac využívať 135 miliónov používateľov.

Aktualizované 1.6.2018

Microsoft počas stretnutia s členmi programu Windows Insider potvrdil, že počet aktívnych zariadení s Windows 10 už jasne prekonal 700-miliónovú hranicu. Okrem počítačov ale do tohto čísla spadajú aj smartfóny, konzoly Xbox One, headset HoloLens a napríklad aj IoT zariadenia.

Zároveň uviedol, že Cortanu používa viac ako 150 miliónov používateľov 13-tich krajinách. Čo presne musí byť splnené, aby bol človek považovaný za používateľa tejto digitálnej asistentky, neuviedol. Napríklad za aktívne zariadenie je považované také, ktoré bolo počas mesiaca používané aspoň raz.

Aktualizované 23.7.2018

Ako sa ukázalo, ani informácie zo stretnutia s Insidermi neboli presné. Windows 10 do dnešného dňa „magickú“ 700-miliónovú hranicu neprekonal. Satya Nadella počas konferenčného hovoru s investormi a analytikmi, 19. júla, uviedol, že najnovší operačný systém je aktívne používaný na „takmer 700 miliónoch zariadení“.

Vzhľadom na to, že Terry Myerson ešte koncom marca uviedol, že „Windows 10 sa blíži hranici 700 miliónov aktívnych používateľov“, je dosť zaujímavé, že za obdobie štyroch mesiacov ju ešte stále nebol schopný dosiahnuť.

Microsoft odvtedy navyše dvakrát hlásil jej prekonanie, aby toto tvrdenie vzápätí odvolal. Vyzerá to tak, že pod slovkom „takmer“ sa skrýva podstatne viac zariadení, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V polovici februára sa totiž pochválil, že v priemere je každú sekundu na Windows 10 inovovaný jeden firemný počítač.

Náš tip
Časová os nájde podstatne väčšie uplatnenie na Android a iOS smartfónoch

23.07.2018

+