MojWindows

Najnovšia aktualizácia pre Windows 10, označovaná ako April 2018 Update, spôsobuje značnej časti používateľov problémy s aplikáciou Microsoft Store.

Prejavujú sa tak, že po kliknutím na tlačidlo „Získať“ sa rozhranie Microsoft Store obnoví a k sťahovaniu požadovanej aplikácie nedôjde.

Microsoft je so situáciou oboznámený a na riešení vo forme opravnej aktualizácie momentálne pracuje. Medzičasom aspoň poskytol dočasné riešenie, ktoré má dotknutým používateľom vo väčšine prípadov pomôcť.

Ide o jednoduché odhlásenie a opätovné prihlásenie ku kontu Microsoft cez nastavenia aplikácie Microsoft Store. Používatelia ale upozorňujú, že ide len o dočasné riešenie. Po reštartovaní alebo prebudení zariadenia z režimu spánku sa problém znovu objavuje a proces je nutné zopakovať.

  • Kliknite na obrázok panáčika v pravom hornom rohu aplikácie a zvoľte svoje konto.
  • V ponuke následne kliknite na možnosť „Odhlásiť sa“.
  • Vypnite a opätovne zapnite Microsoft Store.
  • Prihláste sa k svojmu kontu Microsoft. 

Nejde pritom o prvé problémy, ktoré sa objavili v súvislosti s najnovšou verziou Windows 10. Používatelia sa už v začiatkoch sťažovali na  mrznutie systému pri používaní vybraných aplikácií, na čele s populárnym prehliadačom Chrome.

Microsoft túto situáciu síce riešil pomocou opravnej aktualizácie, no ani to v niektorých prípadoch nedopadlo podľa očakávaní, nakoľko systém nebol schopný nabehnúť. Potrebný bol zásah a ručné odinštalovanie aktualizácie.

Okrem toho bol zverejnený celý zoznam ďalších nedostatkov a k tomu celému sa ešte pridali problémy s kompatibilitou pri niektorých notebookoch Alienware, a taktiež SSD od Intelu a Toshiby. Microsoft na dotknutých zariadeniach preto začal aktualizáciu až do nápravy problémov aktívne blokovať.

Vzhľadom na rôznorodé konfigurácie zariadení s Windows 10 nie sú problémy pri uvedení veľkých aktualizácií ničím neobvyklým, a aj z tohto dôvodu Microsoft pristupuje k postupnej distribúcii vo viacerých vlnách. V prípade „aprílovej aktualizácie“ je ale situácia trochu iná.

Po tom, čo v apríli došlo kvôli vážnym problémom k výraznému odloženiu jej vydania, sa predpokladalo, že dodatočný čas bude naplno využitý na dotiahnutie možných nedostatkov a poriadne testovanie. Problémy sa však aj napriek tomu objavujú pomerne často.

Práve kvôli takýmto situáciám sa všeobecne neodporúča veľké aktualizácie inštalovať ručne. Hlavne v prípade menej skúsených používateľov je najrozumnejšie pokojne počkať, kým systém novú verziu neponúkne automaticky.

Pre tých odvážnejších je tu našťastie stále možnosť ako sa do 10 dní od inštalácie vrátiť na predošlú verziu bez straty aplikácií a dát.

Zdroj: Microsoft

18.05.2018

+