MojWindows

Notebooky značky ThinkPad len nedávno oslávili svoje 25. výročie. Za tento čas prešli množstvom zmien a hoci zostali verné niektorým tradíciám, ako je napríklad ikonický Trackpoint, neustále napredujú, aby zákazníkom ponúkli vždy to, čo potrebujú.

Lenovo preto svoje produkty inovovalo aj pre rok 2018. Okrem tradičných zlepšení po stránke výkonu, výdrže a prenositeľnosti sme sa dočkali aj viacerých vítaných moderných prvkov, medzi ktorými konečne figuruje aj USB-C.

Celkovo rada ThinkPad na rok 2018 pozostáva z 13-tich modelov, od základných kúskov ThinkPad E480 a E580, až po tie prémiové, zastúpené 6. generáciou ThinkPad X1 Carbon a 3. generáciou ThinkPad X1 Yoga. Novinky síce boli predstavené začiatkom roka na veľtrhu CES v Las Vegas, no na slovenský trh sa postupne dostávajú od polovice apríla.

Vedľa osadenia 8. generácie procesorov Intel Core, jemného redizajnu, zoštíhlenia a prechodu na napájanie cez USB-C, ktoré nahrádza niekdajší proprietárny konektor, a použiť sa dá aj na pripojenie monitorov, Lenovo zavádza viacero zaujímavých noviniek.

Náš tip
TrackPoint a ThinkPad k sebe neoddeliteľne patria, ide o vernosť tradíciám | Rozhovor

ThinkShutter – jednoduché zabezpečenie kamery

Novinky z radu ThinkPad zdôrazňujú svoju pozíciu v segmente biznis notebookov okrem vernosti štandardne vysokej odolnosti aj zameraním na ochranu súkromia používateľa.

Lenovo konkrétne bojuje proti sledovaniu prostredníctvom webkamery, a to pomerne jednoduchým, no efektívnym spôsobom – pridaním zasúvateľného krytu, ktorý kameru zaslepí. Pri vybraných modeloch s webkamerou podporujúcou Windows Hello tento kryt ale nie je možné z praktických dôvodov osadiť.

Moderné dokovanie

Pre modely X1 Carbon, T480, T580, X280, L480 a L580 bola zavedená nová dokovacia stanica, ku ktorej sa notebooky pripájajú pomocou konektorov umiestnených na svojej ľavej strane. Upustené teda bolo od pripájania pomocou rozhrania na spodnej strane.

Dokovacie stanice budú dostupné v troch modeloch – Basic, Pro a Ultra, pričom líšiť sa budú konektorovou výbavou. Potešujúcou správou, najmä pre firmy, je to, že používanie nových dokovacích staníc už nie je obmedzené veľkosťou uhlopriečky notebooku. Postaral sa o to pripájací mechanizmus s prispôsobiteľným sklonom.

Žiarivý displej s podporou HDR

Najnovšie generácie ThinkPad X1 Carbon a ThinkPad X1 Yoga sú vybavené HDR displejmi so svietivosťou až 500 nitov, a to pri zachovaní rovnakej výdrže batérie ako pri starších 300 nitových modeloch. Vyšší jas sa má podpísať aj na lepšej čitateľnosti, a to aj na priamom slnku.

Nová dotyková technológia ON-CELL TOUCH

Pre modely s dotykovou obrazovkou bola zvolená nová technológia ON-CELL TOUCH, vďaka čomu ich nie je pre dotykovú funkciou potrebné pokrývať vrstvou skla. Notebooky s dotykovým displejom tak budú mať rovnakú hmotnosť a hrúbku ako zariadenia s klasickým displejom, navyše sa zbavia nežiadaných odleskov.

Klávesnica, ktorá splynie s telom

Lenovo ThinkPad X1 Yoga bol vybavený novou klávesnicou, ktorá pri preklopení displeja zapustí všetky klávesy do najnižšej možnej polohy. V režime tablet tak na zadnej strane získate rovnú plochu, z ktorej nebudú vystupovať žiadne klávesy.

Výhodou je aj zamedzenie kontaktu pri zatvorenom notebooku, kde klávesy vďaka najnižšej polohe neprichádzajú do kontaktu s displejom. Klávesnica je navyše odolná proti poliatiu vodou a testovaná na 30 000 otváracích cyklov.

Lenovo PC Diagnostics – diagnostika problémov cez smartfón

Lenovo v súvislosti s novými zariadeniami do pozornosti dáva aj mobilnú aplikáciu Lenovo PC Diagnostics, hoci tá je už nejaký čas dostupná. Ako napovedá jej názov, slúži na identifikáciu problémov s notebookmi a poskytnutie možných riešení, prípadne zobrazenie chybového kódu pre servisné stredisko.

Produktový rad ThinkPad pre rok 2018

Náš tip
Test odolnosti a história ThinkPadov pod taktovkou Jána Gorduliča
23.05.2018

+