MojWindows

Microsoft od roku 2015 prestal zverejňovať informácie o počte predaných kusov svojich konzol rodiny Xbox, namiesto toho sa zameriava na mesačne aktívnych používateľov, čo má byť lepšou metrikou pre vykazovanie reálneho stavu hernej komunity.

Hoci oficiálne štatistiky chýbajú, vďaka zástupcom spoločnosti Electronic Arts sa podarilo zostaviť aspoň približný pohľad na to, ako si Xbox One vedie v porovnaní s konkurenčnou konzolou PlayStation 4.

Blake Jorgensen z EA totiž v nedávnom rozhovore uviedol, že súčasná konzolová generácia vykazovala v metrikách spoločnosti ku koncu roka 2017 používateľskú základňu o veľkosti 103 miliónov zariadení.

Celkový pohľad umožňujú dotvoriť fiškálne výsledky spoločnosti Sony, ktorá koncom roka uviedla, že spolu celosvetovo predala približne 73,6 miliónov kusov svojej konzolovej rodiny PlayStation 4.

Na základne týchto čísel to teda vyzerá tak, že Xbox One predstavuje zvyšných 29,4 miliónov zariadení, a to ešte pokiaľ zanedbáme konzolu Nintendo Switch, pre ktorú je od EA dostupná FIFA 18 a niekoľko jej kusov sa preto určite nachádza v štatistikách.

Microsoft tieto informácie komentoval len veľmi stručne vyjadrením, že “uvedené čísla nie sú správne”, bez toho, aby uviedol aspoň nejaké podrobnosti.

Už predošlé neoficiálne čísla a odhady analytikov pritom hovorili, že Microsoft na konzolovom trhu ťahá jasne za kratší koniec. Sony mala predať približne dvojnásobok toho, čo Microsoft a pokiaľ sú aktuálne informácie blízke realite, tento rozdiel sa ďalej len prehĺbil.

Microsoft vo svojich nedávnych finančných výsledkov síce vykázal 59 miliónov aktívnych používateľov služby Xbox Live, no sem ale nepochybne spadajú aj majitelia konzol predošlej generácie a toto číslo tak veľa nehovorí.

Pripomeňme aj to, že toto nie je prvý prípad, kedy EA zverejnila informácie o stave konzolového trhu. Ešte v januári 2016 uviedla, že Microsoftu sa podarilo predať 18 – 19 miliónov kusov konzoly Xbox One. V horizonte ostatných dvoch rokov podľa týchto informácií pribudlo len približne 10 miliónov konzol rodiny Xbox One.

Náš tip
Microsoft podľa všetkého plánuje nové herné exkluzivity, naberá skúsené posily

Zdroj: Variety

11.05.2018

+