MojWindows

Prvá generácia takzvaných Always Connected zariadení postavených na platforme ARM, ktorá využíva procesor Snapdragon 835, doposiaľ priniesla celkovo len tri produkty od spoločností ASUS, Lenovo a HP. Aj tie sa na trh dostali len v pomerne obmedzenom množstve, pričom v našich končinách by sme ich na pultoch obchodov hľadali márne.

Napríklad model Lenovo Miix 630 sa podľa dostupných informácií do predaja nedostal ešte na žiadnom trhu. Hoci pôvodné plány hovorili o uvedení v druhom štvrťroku 2018, na stránke výrobcu stále svieti informácia „dostupné čoskoro“. Nedá sa tak povedať, že by ARM Always Connected trh zobrali práve útokom.

Nejaké tie plány na expanziu ale predsa len existujú a projekt z primeranej diaľky sleduje ďalší významný hráč na technologickom trhu – spoločnosť Dell. Tá neustále vyhodnocuje situáciu a čaká na odozvu zákazníkov, ktorá jasne prezradí, či je v tomto smere vhodné podniknúť väčšie investície.

Čo sa týka expanzie, počas veľtrhu Mobile World Congress 2018 zástupcovia spoločnosti Qualcomm avizovali, že ponuka Always Connected zariadení bude v treťom štvrťroku 2018 rozšírená o nové kúsky.

Tie mali ešte stále spadať do prvej produktovej generácie s procesorom Snapdragon 835, no či to tak nakoniec bude nie je známe. Nevieme ani to, koľko noviniek, a od akých výrobcov, vlastne máme očakávať.

Už teraz sa pritom v štatistikách benchmarku Geekbench začínajú objavovať prvé produktov z druhej generácie Always Connected zariadení, ktoré poháňa výkonnejší procesor Snapdragon 845. Práve nízky výkon pri používaní iných ako špecificky optimalizovaných aplikácií je momentálne dostupným produktom obzvlášť vyčítaný.

Prvotný pohľad na výsledky syntetických testov prezrádza, že v prípade Snapdragonu 845 dôjde po stránke výkonu k citeľnému zlepšeniu, tak, ako by sa to dalo očakávať. V prípade viacjadrových testov dosahuje zatiaľ nepredstavené zariadenia od Lenova o 25% lepšie výsledky, a pri testoch zameraných na výkon jedného jadra vykazuje niekedy až 50% vyšší výkon než Windows 10 produkty so Snapdragonom 835.

Kedy by sa výkonnejšie modely mohli objaviť na trhu je veľkou záhadou, no to, že sa o nich začínajú objavovať informácie predajom prvej generácie asi príliš nepomôže. Pokiaľ totiž nedôjde k výraznejšiemu zníženiu ceny, väčšina potenciálnych zákazníkov pravdepodobne počká práve na uvedenie výkonnejších kúskov.

V ostatných dňoch sa navyše do obehu dostali správy o tom, že svoje vlastné Always Connected zariadenia pripravuje aj spoločnosť Apple, čo situáciu pre produkty so systémom od Microsoftu môže poriadne skomplikovať.

Náš tip
Bloomberg: Microsoft v druhej polovici roka predstaví tablety Surface za 400 dolárov

Zdroj: MSPU, 9to5mac

29.05.2018

+