MojWindows

Windows 10 od svojho vydania už prešiel množstvom zmien snáď v každej oblasti. Medzi ne spadajú aj takzvané asistenčné technológie, respektíve nástroje pre zjednodušenie prístupu.

Ďalšiu výraznú úpravu tejto oblasti Microsoft hlási aj v rámci najbližšej aktualizácie označovanej ako „Spring Creators Update“. V rovnakom duchu ale plánuje pokračovať počas najbližšieho roka.

O niektorých pripravovaných novinkách informuje už teraz, aby používatelia mali aspoň akú-takú predstavu o tom, na čo sa môžu tešiť. Niektoré z vecí už navyše prechádzajú testovaním,  no väčšia časť ešte len pribudne.

Oblasťou, kde budú zmeny najbadateľnejšie, je prirodzenie sekcia „Zjednodušenie prístupu“ v systémových nastaveniach. Tú chce softvérový gigant upraviť tak, aby k nej bol jednoduchší prístup, a zároveň chce zjednodušiť prácu s nástrojmi, ktoré zoskupuje.

Tie budú rozdelené do nových kategórií podľa toho, s akou oblasťou používateľovi uľahčujú prácu – videnie, posluch a interakcia.

Zároveň tu majú pribudnúť nové možnosti pre zväčšenie a zosvetlenie systémových prvkov, samostatná sekcia pre úpravu zvukových výstupov, či nastavenie pre ovládanie pomocou pohybu očí.

Microsoft avizuje novinky aj pre nástroj Moderátor, ktorý bude rýchlejší a presnejší pri používaní v kľúčových aplikáciách. Okrem tradičnej optimalizácie po stránke výkonu, má ísť napríklad o lepšie možnosti pre navigáciu a užšiu spoluprácu s prehliadačom Microsoft Edge.

Moderátor tak bude napríklad informovať o situáciách ako začiatok načítavania webovej stránky, neočakávane dlhé načítavanie stránky, či dokončenie tohto úkonu.

Namiesto toho, aby Moderátor priamo označoval špecifické formátovanie textu, po novom bude na túto skutočnosť upozorňovať zmenou rýchlosti, rozsahu alebo hlasitosti zvukového výstupu. Pribudne podpora pre nové jazyky a nástroj bude fungovať aj v núdzovom režime.

Nedávno pridaná funkcia pre ovládanie systému pomocou pohybu očí sa v dohľadnej dobe taktiež dočká nejednej novinky.

Už teraz vývojári hlásia zjednodušenie posúvania v oknách aplikácií, funkcie pre ľavé a práve kliknutie myšou, či urýchlenie prístupu k bežným prvkov ako ponuka Štart, Časová Os, Nastavenia alebo kalibrácia zariadenia.

Pridaná bude taktiež aj možnosť pre plynulé pozastavenie tohto spôsobu ovládania pre situácie ako čítanie textu, streamovanie videa a podobne, kedy by mohlo dôjsť k nechcenému kliknutiu.

Microsoft taktiež plánuje pridať návrhy slov pri písaní textu aj na tradičnej klávesnici, nové výučbové nástroje pre Microsoft Edge a zároveň oznámil spoluprácu s vývojármi tretích strán s cieľom priniesť asistenčné technológie do digitálneho obchodu Microsoft Store.

Náš tip
Microsoft v testovacej verzii „Redstone 5“ pri používaní aplikácie Pošta vnúti svoj prehliadač
20.03.2018

+