MojWindows

Microsoft sa opäť pustil do úpravy spôsobu akým pri inštalácii Windows 10 prebieha nastavenie súkromia a práce s osobnými údajmi používateľov.

V najnovšej testovacej zostave s číselným označením 17115 sprístupnil pre členov programu Windows Insider dvojicu rozdielnych obrazoviek pre povolenie alebo zablokovanie rôznych nastavení, ktoré súvisia s funkciami systému, kde sú do istej miery používané informácie o používateľovi.

Ide o záležitosti ako poloha zariadenia, spôsob akým sa so zariadením pracuje (ovládanie hlasom, zadávanie vstupov pomocou stylusu), či zber diagnostických dát.

Testovaním prechádza dvojica možných štýlov nastavenia pre jarnú aktualizáciu „Redstone 4“, pričom práve na základe spätnej odozvy od používateľov bude pre ostré nasadenie zvolený ten, ktorý väčšine vyhovuje viac.

Prvý zobrazuje všetky potrebné popisy a prepínače na jednej obrazovke, zatiaľ čo ten druhý ich zobrazuje po jednom na siedmich samostatných obrazovkách, ktorými je nutné preklikať sa pred používaním systému.

Práve druhá metóda sa zdá byť z pohľadu súkromia informatívnejšia, no na druhú stranu môže byť pre mnohých až príliš otravnou.

V obidvoch prípadoch ale Microsoft informuje o pridaní nových nastavení pre spracovávanie dát súvisiacich s používaním rukopisu a rozpoznávania jazyka, ako aj pre funkciu Nájsť moje zariadenie.

V ostatných mesiacoch ide o ďalšiu z výrazných úprav s ohľadom na súkromie a ochranu osobných údajov používateľov systému Windows 10. Koncom januára bolo ohlásené plánované pridanie funkcie „Zobrazovač diagnostických údajov”, ktorá zobrazuje podrobnosti o diagnostických dátach odosielaných Microsoftu. Aj tá bude súčasťou aktualizácie „Redstone 4“.

Náš tip
71% používateľov Windows 10 Creators Update zdieľa úplné diagnostické dáta, viete ako ste na tom Vy?

Zdroj: Microsoft

06.03.2018

+