MojWindows

Plánovaná aktualizácia „Redstone 4“, označovaná aj ako „Spring Creators Update“, ešte stále zo strany Microsoftu nedostala presný termín vydania, ani oficiálne potvrdenie svojho názvu. Vďaka aktualizovanému príspevku na oficiálnom blogu však boli potvrdené predošlé odhady, že s jej distribúciou sa začne budúci mesiac.

Vzhľadom na zaužívané postupy, ako aj označenie verzie „1803“, bude dokončená už tento mesiac. Prebehnúť potom ešte musí testovanie cez „Insiderov“, aby došlo k vychytaniu posledných nedostatkov predtým, ako dôjde k jej sprístupneniu pre verejnosť. Podľa niektorých zdrojov má byť finálna verzia dostupná už koncom budúceho týždňa.

Množstvo menších vylepšení a Časová os

Softvérový gigant v predmetnom príspevku uvádza, že aktualizáciu bude podporovať počas štandardného 18-mesačného obdobia, teda do októbra 2019. Po jej inštalácii sa používatelia dočkajú noviniek ako je Časová os a rýchlejšie párovanie Bluetooth príslušenstva, upravenej platformy Windows Mixed Reality, ako aj množstva menších vylepšení .

Vylepšená bude napríklad správa písma, nastavenia súkromia, prístupové práva pre aplikácie. Pribudne nástroj na prehliadanie a vymazávanie telemetrických dát, vylepšenia pre prehliadač Microsoft Edge a pokračovať budú vizuálne úpravy rozhrania za použitia „dizajnového jazyka Fluent Design“. Viacero úprav bolo avizovaných aj pre službu Windows Update.

V prípade väčšiny noviniek a úprav ide o pomerne malé zmeny, ktoré si väčšina používateľov na prvý pohľad ani príliš nemusí všimnúť, napriek tomu sú mnohé z nich užitočné. Aktualizácia ďalej buduje na základoch, ktoré boli do systému zavedené v jej predchodkyniach, čo by odôvodňovalo aj nepríliš kreatívne zvolený názov „Spring Creators Update“.

Timeline

Distribúcia vo viacerých vlnách

Čo sa týka samotného procesu distribúcie, tu sa pravdepodobne Microsoft pridrží svojich doterajších, overených postupov. Ako prvé zariadenia budú aktualizované nové zariadenia, na ktorých bola dôkladne otestovaná v spolupráci s výrobcami, prípadne cez program Windows Insider a neobjavili sa žiadne výrazné problémy.

Na základe vyhodnotenia informácií od používateľov, ako aj od hardvérových partnerov následne dochádza k rozhodnutiu, či distribúciu aktualizácie rozšíriť alebo v prípade problémov naopak priškrtiť, kým nedôjde k vydaniu opravnej aktualizácie. Tento proces je niekoľkokrát opakovaný, kým sa neukáže, že nedostatky boli odstránené a aktualizáciu je možné sprístupniť pre všetky kompatibilné zariadenia. Ide tak o niekoľkomesačný proces.

V prípravách je už aktualizácia na jeseň

Už teraz prechádza verejným testovaním jesenná aktualizácia „Redstone 5“ s významnou úpravou rozhrania – zoskupovanie aplikácií do jedného okna pomocou záložiek. Zároveň sa ale očakáva, že sa konečne dočkáme vecí, ktoré boli prezentované, no doteraz v systéme chýbajú.

Náš tip
Skladací tablet “Andromeda” – čo všetko sa o tomto zariadení (vraj) vie
14.03.2018

+