MojWindows

Webový prehliadač Firefox sa tento týždeň dočkal novej verzie s číslom 59. Hoci so sebou neprináša žiadne dramatické vylepšenia, za pozornosť stojí niekoľkými menšími novinkami a celkovou optimalizáciou výkonu.

Napríklad sa má podstatne rýchlejšie načítavať obsah na úvodnej stránke prehliadača, ako aj samotné webové stránky pokiaľ ide o ich spracovanie z vyrovnávacej pamäte.

Medzi vylepšenia spadá rozšírenie možností funkcie pre vytvárane snímok obrazovky, v rámci ktorej je na snímky po novom možné pridávať rôzne popisy a poznámky, prípadne dodatočne upravovať ich orezanie.

Mozilla hlási aj zlepšenia po stránke ochrany súkromia používateľa. Cez nastavenia je tak možné nastaviť plošné blokovanie žiadostí webových stránok o zobrazovanie upozornení, či prístup k súčastiam zariadenia ako mikrofón, webkamera, ako aj k informáciám o polohe. Pre vybrané webové stránky, ktorým dôverujete, je tento prístup možné „odobriť“.

V režime „Súkromné prehliadanie s Ochranou pred sledovaním“ sa už viac nebude pri kliknutí na odkaz smerujúci mimo aktuálne otvorenú stránku odosielať kompletná adresa, ale len odkazujúca doména, z ktorej ste na nový web prišli.

Súčasťou novej verzie je aj množstvo bezpečnostných opráv, ako aj možnosť ťahaním myšou upravovať poradie prvkov na úvodnej stránke prehliadača – Firefox Home.

15.03.2018

+