MojWindows

Microsoft pre svoj program verejného testovania Windows Insider pripravuje zásadné zmeny v tom, ako pristupuje k zavádzaniu noviniek, vylepšení a opráv do systému Windows 10. V rozhovore pre portál WindowsCentral to uviedla Dona Sarkar, šéfka programu Windows Insider.

Na to ako spoločnosť narába so spätnou väzbou od „Insiderov“ sa bude zameriavať nová experimentálna iniciatíva označovaná ako „Cohorts“. Pod týmto názvom sa skrývajú skupiny ľudí, ktorí majú niečo spoločné – buď zdieľajú zápal pre rovnakú vec, sú odborníkmi v rovnakej alebo veľmi blízkej oblasti, prípadne majú spoločnú inú charakteristickú vlastnosť.

Microsoft za zoskupovaním používateľov vidí spôsob ako získať čerstvý pohľad a postrehy o tom, ako sú súčasné funkcie vo Windows 10 reálne používané. To by mu malo zabezpečiť dostatok kvalitnej a relevantnej spätnej väzby pre ďalší rozvoj.

Windows App Previews

Nedostatok kvalitných pripomienok

Program Windows Insider je síce v dnešnej podobe rozsiahly, no dlhodobo sa potýka s nedostatkom kvalitných pripomienok a návrhov. Používatelia, ktorí vôbec spätnú väzbu zašlú, buď hlásia známe chyby, ktoré už boli identifikované na základe telemetrie, alebo žiadajú pridanie funkcií, ktoré nemajú význam.

Napríklad pri testovaní práce s dotykovým perom pri rôznom sklone sa Microsoft môže spoľahnúť len na limitovanú časť používateľov, ktorí majú zariadenia s dotykovým perom, sú „Insideri“ a reálne aj s perom pracujú. Aj tu je však problém, že nie každý z relevantnej vzorky zašle spätnú väzbu alebo vyskúša všetky potrebné situácie.

V tomto prípade sú pre spätnú väzbu ideálni ľudia, ktorí dotykové pero využívajú prakticky neustále – napríklad umelci. Práve z toho vychádza myšlienka za experimentom „Cohorts“, ktorá je taká, že relevantní ľudia budú spolu v jednej skupine a práve ich pripomienky budú mať veľkú váhu pre ďalší rozvoj danej oblasti vo Windows 10.

Insiderov

Tradičný zber spätnej väzby zostáva

Skupiny „Cohorts“ nebudú zavedené ako náhrada súčasného spôsobu pre získanie odozvy od testerov, budú len ich experimentálnym rozšírením. Do jednotlivých skupín sú ľudia pozývaný priamo Microsoftom a získavajú tak prístup ku privátnemu fóru, kde môžu zdieľať svoje postrehy a komunikovať s ostatnými členmi.

V počiatočnej fáze projektu je vytvorená len hŕstka skupín s rôznym zameraním – jedna sa napríklad zameriava na Fluent Design, druhá zdržuje testerov s najväčším prínosom (MVP), iná je zase určená pre tvorcov obsahu ako ilustrátori.

Prístup je len na pozvánky a každá skupina má zatiaľ obsahovať menej ako 100 používateľov. Výnimku tvoria jedine členovia programu Windows Insider for Business, ktorí majú samostatnú skupina, kam sa môžu zapojiť bez pozvánky.

Skupiny rozdelené na tri vrstvy

  • Na samom vrchu stojí človek z Microsoftu, ktorý má kontrolu na tým, aké zmeny a úpravy budú v konkrétnom produkte alebo službe vykonané.
  • Pod ním je človek z komunity Insider Community, ktorý má na starosť vyzdvihnúť a odprezentovať túto zmenu zapojeným používateľom.
  • Treťou vrstvou sú ľudia zapojení do konkrétnej skupiny, ktorí s novinkou pracujú, podrobne ju testujú a následne odošlú svoje postrehy a pripomienky.

Náš tip
Microsoft Elite – exkluzívna odnož programu Windows Insider, kam sa len tak niekto nedostane

Budovanie pre jednotlivca

Dona Sarkar navyše presadzuje mentalitu „budovanie pre jednotlivca“, kedy sú členovia skupiny vyzvaní, aby si vybrali skutočnú osobu so špecifickými potrebami, ktorá danú službu alebo nástroj používa, a práve pre ňu ich chcú vylepšiť.

Po celom svete je totiž množstvo ľudí s rovnakými problémami, no tento individualistický prístup má pomôcť so sústredením sa na skutočne užitočné funkcie, ktoré používatelia reálne budú využívať.

20.02.2018

+