MojWindows

Pred pár dňami sa do obehu dostali informácie o plánovanom projekte Windows App Preview Program, pomocou ktorého bude prebiehať verejné testovanie pripravovaných noviniek pre systémové aplikácie vo Windows 10.

Veľkou výhodou má byť to, že používatelia si sami zvolia, v prípade ktorých aplikácií chcú dostávať testovacie verzie s novými funkciami, no zároveň s rizikom chýb, a v prípade ktorých chcú naopak stabilnejšie verzie.

Doteraz to  fungovalo tak, že najnovšie z pripravovaných verzií systémových aplikácií dostávali len členovia programu Windows Insider zaradení do okruhu „Skip Ahead“.

V ostatných okruhoch dochádzalo k „zmrazeniu“ aktualizačného mechanizmu obchodu Microsoft Store akonáhle bol pre aplikácie dosiahnutý stav, v ktorom mali byť distribuované pre verejnosť po boku nastupujúcej veľkej aktualizácie pre Windows 10.

„Skip Ahead“ privysokým rizikom

Testovacie zostavy systému Windows 10 z okruhu „Skip Ahead“ sú z pohľadu stability a chýb tými najrizikovejšími, a mnohým „Insiderom“ sa nechce riskovať stabilitu celého systému len kvôli tomu, aby mali napríklad v aplikácií Fotografie o jeden filter viac. Nehovoriac o tom, že samotný okruh „Skip Ahead“ je značne kapacitne limitovaný.

Vďaka projektu Windows App Preview Program sa ale k „vždy najhorúcejším novinkám“ v aplikáciách dostanú už aj „Insideri“ z okruhov Fast, Slow a Release Preview. Prihlásenie do testovania prebieha samostatne pre každú z aplikácií v sekcii „Nastavenia“, prípadne „O aplikácii“.

Do projektu sú aktuálne zapojené nasledovné aplikácie:

  • Feedback Hub
  • Microsoft Photos
  • Microsoft Sticky Notes
  • Microsoft Tips
  • Paint 3D
  • Windows Alarms & Clock
  • Windows Calculator
  • Windows Camera
  • Windows Mixed Reality Viewer
  • Windows Voice Recorder

Aj tu ale Microsoft zavádza opatrenia, ktorými si chce zaručiť, že dostatočná pozornosť bude venovaná verziám pripravovaným na bezprostrednú distribúciu. Windows App Preview Program pre jednotlivé aplikácie bude z tohto dôvodu kapacitne obmedzený, hoci v porovnaní s okruhom „Skip Ahead“ sa hovorí o badateľne vyššom počte voľných miest.

Zatiaľ len pre Insiderov

Prvotné informácie zo strany Microsoftu naznačovali, že do novej podoby testovania aplikácií sa budú môcť zapojiť členovia programu Windows Insider, ako aj používatelia produkčných verzií Windows 10, no realita je momentálne trochu iná. Do projektu chce Microsoft v počiatočnej fáze angažovať výhradne „Insiderov“, a až po vyhodnotení spätnej väzby padne rozhodnutie o možnom odlúčení od programu Windows Insider.

15.02.2018

+