MojWindows

Ako sa blížia vývojárske práce na aktualizácii „Redstone 4“ ku koncu, Microsoft zverejňuje nové podrobnosti o novinkách, ktoré prinesie pre vývojárov aplikácií, ale v konečnom dôsledku aj pre ich používateľov.

Okrem možnosti viacnásobne spúšťať tú istú UWP aplikáciu má v systéme cez obchod Microsoft Store pribudnúť aj nový typ UWP aplikácií, takzvané konzolové aplikácie. Tie nevyužívajú tradičné grafické rozhrania ale namiesto toho pre vstup a výstup využívajú systémovú konzolu, akou je Príkazový riadok alebo PowerShell. Doteraz mali vývojári možnosť ponúkať buď UWP alebo klasické konzolové aplikácie, no konzolové UWP aplikácie sú úplnou novinkou.

Microsoft uvádza, že tento nový typ aplikácií bude možné pripnúť do ponuky Štart, hoci prirodzenejším má byť spúšťanie priamo cez spomínané konzolové rozhrania. Prístup pritom budú mať ku rozhraniu pre programovanie aplikácií (API) pre konzolové, ako aj tradičné Win32 aplikácie.

Pre vývojárov UWP aplikácií budú zároveň zavedené nové možnosti z pohľadu prístupových práv, pomocou ktorých môžu jednoduchšie implementovať pravidlá pre povolenie a zablokovanie prístupu k určitým zložkám a súborom. Uľahčiť by sa tak mal vývoj aplikácií, ktoré potrebujú čiastočný alebo plný prístup k súborovému systému. Zavedené boli zároveň aj nové ochranné mechanizmy, aby sa predišlo potenciálnemu zneužívaniu prístupových práv.

Zdroj: Neowin

24.02.2018

+