MojWindows

Tvorcovia webového prehliadača Opera prostredníctvom oficiálneho blogu oznámili, že dostupná je nová betaverzia Opera 52. V nej sa rozhodli nadviazať na funkciu blokovania reklám, ktorá je v prehliadači prítomná už takmer dva roky, s cieľom zrýchliť načítavanie webových stránok pri jej používaní.

V príspevku sa dokonca chvália, že nová verzia prehliadača dokáže stránky pri blokovaní reklám načítať skôr ako konkurencia v podobe populárneho Google Chrome, kde len prednedávnom pribudlo automatické blokovanie rušivej reklamy.

Porovnávací test mal byť vykonaný pre set 15-tich populárnych stránok, pričom pre zisk relevantných výsledkov bol 10-krát opakovaný. Opera vo verzii 52 podľa neho načítala tieto weby za 45 sekúnd, čo je o 16% rýchlejšie ako predošlá verzia Opera 51 s 54 sekundami, a dokonca o 44% rýchlejšie ako najnovší Chrome 64, ktorý to dokázal za 81 sekúnd.

Opera v novej verzii prinesie okrem spomínanej optimalizácie aj niekoľko praktických noviniek. Jednou z nich je možnosť pre označovanie viacerých kariet s otvorenými stránkami. Fungovať to bude rovnako ako označovanie viacerých súborov v prostrední Windows. Stačí držať kláves Ctrl a myšou klikať na panely, ktoré majú byť do výberu zahrnuté. Prípadne je pomocou klávesu Shift možné označiť všetky stránky od tej aktuálne otvorenej až po tú, na ktorú kliknete.

Pre takto označené stránky sú k dispozícii všetky štandardné úkony z kontextovej ponuky ako obnovenie, duplikácia, pripnutie, zatvorenie, stlmenie zvuku, či uloženie pre rýchly prístup. Zaujímavým prídavkom je možnosť naraz skopírovať webové adresy všetkých označených stránok, čo vyprodukuje prehľadný zoznam.

Pridané boli aj krajšie animácie zobrazované v prípade, že webovú stránku nie je možné z nejakého dôvodu načítať.

Všetky tieto novinky sú momentálne dostupné v betaverzii Opera 52, no ako to už býva, čoskoro sa dostanú aj do tej stabilnej.

Náš tip
Chrome dostáva gesto „pull-to-refresh“ pre dotykové zariadenia s Windows 10
26.02.2018

+