MojWindows

Lenovo za ostatné týždne rieši už druhý, tentokrát o niečo závažnejší problém so svojimi produktami. Zistilo sa, že vo „vnútornostiach“ piatej generácii notebookov ThinkPad X1 Carbon môžu byť prítomné nedostatočne utiahnuté skrutky, ktoré predstavujú potencionálne riziko.

Tento konštrukčný nedostatok môže spôsobovať poškodenie povrchu batérie, kvôli čomu následne môže dochádzať k jej prehrievaniu a prípadne dokonca k požiaru.

Známe majú byť 3 prípady, kedy práve kvôli tejto chybe dochádzalo k prehrievaniu batérie a následnému poškodeniu zariadení. Prípady, kedy by sa naplnil najhorší scenár – požiar, nie sú známe, no teoreticky sa môžu objaviť.

Nedostatok je podľa dostupných informácií prítomný v malej časti notebook vyrobených počas obdobia od decembra 2016 do októbra 2017. Lenovo po zistení problémov v prípade troch kusov zariadení v rámci ďalších preventívnych opatrení oznámilo zvolávaciu akciu pre približne 300 000 kusov zariadení s modelovým označením 20HQ, 20HR, 20K3 a 20K4, kde sa uvoľnené skrutky môžu nachádzať.

Na oficiálnej webovej stránke je dostupný nástroj na overenie toho, či je konkrétny kus v ohrození. Zadáva sa tu sériové číslo zariadenia, a pokiaľ náhodou spadá medzi nedostatkom postihnuté kusy, je potrebné kontaktovať technickú podporu Lenova a dohodnúť sa na bezplatnej oprave. Zároveň sa samozrejme do vykonania opravy odporúča takéto zariadenie nepoužívať.

Oficiálne stanovisko spoločnosti Lenovo

„Spoločnosť Lenovo v spolupráci s EÚ (alebo príslušnými úradmi) dobrovoľne sťahuje približne 300 000 notebookov ThinkPad X1 Carbon 5. generácie vyrobených v období od decembra 2016 do októbra 2017.

Spoločnosť Lenovo zistila, že obmedzený počet zariadení môže obsahovať uvoľnenú skrutku, ktorá môže prispieť k prehriatiu batérie a potenciálne môže predstavovať nebezpečenstvo požiaru. Spoločnosť Lenovo obdržala tri zákaznícke správy o prehriatí, ktoré viedli k poškodeniu počítača. Zariadenia vyrobené v novembri 2017 a neskôr touto závadou ovplyvnené nie sú.“

08.02.2018

+