MojWindows

Odkedy sa do obehu dostali okuliare HoloLens, unikátne využitie rozšírenej reality sa objavuje v rôznych sférach po celom svete. Kreatívnym spôsobom ju využívajú vývojári hierautomobilky, no s možnosťou pre jej reálne uplatnenie sa pohrávajú letecké spoločnosti, medicínsky personál, architekti aj armáda.

Rozšírená realita ale taktiež predstavuje skvelý spôsob ako starému umeniu dodať moderný nádych pridaním interaktívnych prvkov z virtuálneho sveta. Historické kúsky, ktoré tak nie je potrebné žiadnym spôsobom fyzicky upravovať, čo by bolo vysoko rizikové, sú razom atraktívnejšími aj pre mladšie obecenstvo.

Microsoft týmto spôsobom pomohol spoločnosti hakuhodo-VRAR vytvoriť interaktívny zážitok zo 400 rokov starého chráneného umeleckého diela od maliara Tawaraya Sōtatsu, ktoré zobrazuje božstvá Raijin a Fujin.

Akonáhle sa počas exhibície dostanete s nasadenými okuliarmi HoloLens do jeho blízkosti, zobrazí sa holografická verzia zen-budhistického mnícha, ktorý vám umelecké dielo a jeho tvorcu do detailov priblíži.

Samotné dielo pritom v rozšírenej realite „ožíva“ pridaním búrkových oblakov, bleskov, hromov a ďalších efektov ako je napríklad stretnutie s nebeskými bytosťami. Súčasťou 10-minutovej interaktívnej prezentácie je aj prehľad 3D verzií ostatných umeleckých diel od tvorcov, ktorých Tawaraya Sōtatsu inšpiroval.

Pokiaľ by ste však tento neskutočný zážitok chceli zažiť na vlastnej koži, museli by ste cestovať do Japonska. Nateraz nám tak nezostáva nič iné, len dúfať, že časom sa podobné projekty rozšíria aj do ďalších kútov, nie len, umeleckého sveta.

Náš tip
Microsoft HoloLens – okuliare pre rozšírenú realitu na vlastnej koži | Prvé dojmy

 

22.02.2018

+