MojWindows

Intel, známy výrobca procesorov, tesne pred začiatok veľtrhu MWC 2018 avizuje, že do notebookov plánuje pomocou svojich integrovaných modemov radu Intel XMM 8000 zabudovať podporu pre mobilné 5G siete.

S prvými reálnymi výsledkami pritom chce prísť už v druhej polovici budúceho roka. Na projekte Intel spolupracuje s Microsoftom a výrobcami notebookov zvučných mien ako Dell, HP a Lenovo.

Práve na veľtrhu MWC, ktorý štartuje už o niekoľko dní, majú byť prezentované prvé koncepty v podobe zariadení 2v1. Intel na nich podľa svojho vyhlásenia bude demonštrovať rýchlosť 5G sietí pomocou streamovania videa v reálnom čase.

https://www.youtube.com/watch?v=iMvdBb1r9gA

Zabudované modemy budú samozrejme disponovať spätnou kompatibilitou pre 2G, 3G a LTE siete, nakoľko rozvoj a pokrytie samotných 5G sietí ešte len aktívne prebieha, a aj to len v niektorých častiach sveta. Produkty tak síce budú dostupné, no na využitie ich plného potenciálu si zjavne budeme musieť chvíľu počkať.

U nás sa do zavádzania moderných 5G sietí chce pustiť operátor Orange, pričom aktuálne plány uvádzajú, že k tomu dôjde v rokoch 2020 až 2022. Slovensko by tam bolo jednou z prvých krajín v Európe s reálnym pokrytím, aká však bude reálna situácia je otázne.

Na svojich 5G modemoch pracuje zároveň aj spoločnosť Qualcomm, ktorá ich chce do zariadení dostať, rovnako ako Intel, už počas budúceho roka. V tomto prípade sa ale jedná o smartfóny, hoci je možné, že pokiaľ sa uchytí experiment „Windows 10 pre ARM“, uvidíme ich aj v tabletoch a hybridných zariadeniach.

Náš tip
Dell pristupuje k projektu „Windows 10 pre ARM“ pragmaticky, počká si na reakciu trhu

Zdroj: TheVerge

24.02.2018

+