Huawei MateBook X – rámikový minimalista s unikátnou webkamerou

Výstava Mobile World Congress síce primárne patrí smartfónom, no výrobcovia tu po ich boku zvyknú predstavovať aj niekoľko zaujímavých kúskov z oblastí tabletov, hybridných zariadení, či tradičných notebookov.

To platí aj o tohtoročnej výstave, kde čínska spoločnosť Huawei predstavila svoj nový notebook MateBook X Pro, ktorý podobne ako minuloročný model Matebook X, láka na atraktívny dizajn v kombinácii s extrémne tenkými rámikmi okolo obrazovky, no ponúknuť má aj pozoruhodný výkon a niekoľko vychytávok.

Rámikový minimalista

Dotyková obrazovka s 13,9-palcovou uhlopriečkou a 100%-ným pokrytím sRGB farebnej škály má rozlíšenie 3000 x 2000 obrazových bodov, a zvolený bol teda stranový pomer 3:2, ktorý môžeme poznať z produktov rodiny Surface.

Huawei sa chváli, že tento model má vďaka tenkým rámikom až neuveriteľný 91%-ný pomer obrazovky k telu, čím do vrecka hravo strčí aj konkurenciu ako je MacBook Pro 13, či produkty spoločností Lenovo, Dell a HP.

„Inovatívne“ umiestnenie webkamery

Hoci vďaka tomu zariadenie vyzerá veľmi lákavo, vybralo si to svoju daň na webkamere, ktorú nebolo možné umiestiť na tradičné miesto. Namiesto toho Huawei prišiel s „inovatívnym“ nápadom a zabudoval ju do klávesnice v podobe samostatného klávesu umiestneného medzi funkčnými klávesmi F6 a F7.

Po jeho stlačení sa 1 megapixelová webkamera vysunie a hrdo sa môžete pustiť do videohovorov – o tom hovorí teória. V praxi je situácia taká, že zvolené umiestnenie je veľmi nešťastné a krajne nepraktické, nakoľko vám táto kamera bude pri klasickom používaní notebooku snímať akurát tak na hruď, a nie požadovanú tvár. Hľadaniu tej správnej polohy sa tak nevyhnete.

Súvisiacie články

Za výkon sa hanbiť nemusí

Srdcom tohto elegantného kúsku sú procesory Intel Core i5 alebo i7 8. generácie, čo v praxi znamená jednu veľmi dôležitú vec – ide o štvorjadrá, takže výkonu by tu malo byť dostatok. V prípade grafického výkonu sa nemusíte spoliehať len na integrovaný grafický čip, v notebooku je totiž osadená dedikovaná grafická karta Nvidia GeForce MX150.

Dostupné budú konfigurácie s 8 alebo 16 GB operačnej pamäte typu DDR3, a na výber je medzi  256 alebo 512 GB NVMe PCIe SSD diskom. Výdrž batérie je pritom výrobcom uvádzaná na 14-hodín, kancelárskej práce.

Nechýba ani USB v plnej veľkosti

Napriek tomu, že MateBook X Pro má v najhrubšom mieste len 14,6 mm, nájdeme tu USB 3.0 plnej veľkosti a 3,5 mm jack, ktorým robí spoločnosť ešte dvojica moderných portov USB-C.

Za zmienku stojí aj podsvietená klávesnica s rozmerným touchpadom, kvarteto reproduktorov s technológiou Dolby Atmos, či snímač odtlačkov prstov zabudovaný v tlačidle napájania.

Huawei MateBook X Pro bude na vybraných trhoch dostupný od jari za ceny od 1499€ až po 1899€.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.