MojWindows

Keď Microsoft oficiálne predstavil Surface Laptop, stelesnenie svojej vízie, ako by mal vyzerať poriadny notebook, fanúšikov mohol zaskočiť tým, že na prémiové zariadenie s cenou štartujúcou na tisícke, inštaluje „obmedzený“ Windows 10 S. Hoci majitelia majú do konca marca možnosť bezplatne a bezbolestne prejsť na Windows 10 Pro, nie každému potencionálnemu záujemcovi to zjavne vyhovuje.

Pravdepodobne aj preto padlo rozhodnutie Surface Laptop predávať priamo s predinštalovanou edíciou Windows 10 Pro, ktorá je určená pre pokročilejších používateľov a v oblasti inštalácie aplikácií nemá ruky zviazané tak ako „S-ko“. V výnimkou inej edície operačného systému Windows 10 a dostupnosti viacerých farebných prevedení, však ide o totožné zariadenie.

Preto to má jeden háčik. Za novú konfiguráciu s označením Commercial Surface Laptop si účtuje o 100 dolárov viac, ako za tú s Windows 10 S a možnosťou bezplatného prechodu. Táto ponuka preto momentálne nie je vôbec lákavá, nakoľko inštaláciu zvládne prakticky každý. Svoje opodstatnenie ale získa práve od apríla, kedy prechod na Windows 10 Pro už bude vyžadovať uhradenie jednorazového licenčného poplatku, hoci len vo výške 49 dolárov.

Náš tip
Windows 10 S – obmedzenia v záujme bezpečnosti

Zdroj: Neowin

27.01.2018

+