MojWindows

Množstvo ľudí dnes ako spôsob zálohovania svojich najdôležitejších dát volí niektoré z dostupných cloudových úložísk, kde okrem veľkého priestoru nájdu aj rôzne doplnkové funkcie, ktoré ponúkajú dodatočnú ochranu.

V prípade služby OneDrive ide napríklad o históriu verzií uložených súborov, ktorá umožňuje súbor obnoviť do stavu, v ktorom sa nachádzal k určitému dátumu. Ak teda používateľ súbor v úložisku omylom nahradí nesprávnou verziou, cez históriu verzií si jednoducho nájde a obnoví tú, ktorú potrebuje.

Táto funkcia príde vhod aj v situácii, kedy zariadenie používateľa napadne ransomware, všetky súbory mu zašifruje a tie sa stihnú synchronizovať s úložiskom. O svoje súbory síce práve vďaka histórií verzií nepríde, no má to jeden drobný nedostatok.

Dnes takejto obeti nezostáva nič iné, len pracne prechádzať jeden súbor za druhým a ručne potvrdzovať obnovenie niektorej z jeho predošlých verzií. Microsoft si však uvedomil, že k takýmto situáciám dochádza a pre svoje úložisko OneDrive preto pripravuje možnosť hromadného obnovenia celého obsahu k určitému dátumu.

Používatelia vďaka tomu už nebudú musieť ručne prechádzať súbory, namiesto toho si len zvolia dátum a všetky uložené súbory sa obnovia do stavu, v akom sa nachádzali. Hoci presný termín dostupnosti tejto novinky nebol uvedený, v úložisku OneDrive sa má objaviť už počas najbližších týždňov.

15.01.2018

+