MojWindows

Dell aj tento rok pokračuje v rozvíjaní a úpravách svojho overeného ultrabooku XPS 13 novým modelom XPS 13 (9370), v rámci čoho zavádza niekoľko zmien.

Či už ide zmeny v konektorovej výbave, nové chladenie pre 8. generáciu procesorov Intel, vylepšený displej alebo infračervenú webkamera s podporou Windows Hello, nový model sa rozhodne má čím pochváliť. Vďaka použitiu InfinityEdge displeja ide o momentálne najmenší 13-palcový laptop na svete, nakoľko displej sa podarilo „vtesnať“ do tela s rozmermi akými sa tradične pýšia 11,6-palcové notebooky.

Nová generácia XPS 13 taktiež prešla zoštíhľovacou kúrou, v porovnaní s predchodcom je pri celkovej hrúbke 11,6 mm tenšia o 3,4 mm. Dell sa rozhodol pridať aj ďalšiu farebnú verziu a nový model bude ponúkať v čiernom a bielom prevedení.

Pre priestor klávesnice bola použitá špeciálna tkaná úprava a povrch je podľa výrobcu odolný voči škvrnám od jedla a ďalšej špine, s ktorou notebooky pravidelne prichádzajú do kontaktu. Akékoľvek nečistoty sa dajú ľahko odstrániť do siedmich dní od ich vzniku, údajne vrátane popísania fixkou.

13,3-palcový displej je ponúkaný vo Full HD alebo 4K rozlíšení, pokrýva 100% farebného priestoru sRGB, vybavený je novou antireflexnou úpravou a zmenšením okrajov narástol pomer obrazovky k telu na 80,7%. Na výber je medzi dotykovou a tradičnou verziu.

Hoci Dell do pozornosti vyzdvihuje osadenie IR kamery s podporou pre Windows Hello, umiestnená je pod displejom, čo sa nejaví ako práve najvhodnejšie riešenie. Pre prihlasovanie do systému je taktiež možné použiť aj čítačku odtlačkov prstov. Tá je umiestnená priamo v tlačidle pre zapínanie notebooku.

V rámci znižovania hrúbky došlo k niekoľkým kompromisom. Tradičnú čítačku SD kariet nahradila menšia alternatíva v podobne microSD čítačky a v konektorovej výbave boli klasické USB 3.0 porty nahradené moderné USB-C a dvojica Thunderbolt 3.

Srdcom ultrabooku sú procesory Intel Core 8. generácie, konkrétne štvorjadrá Intel Core i5-8250U a Intel Core i7-8550U. Tie sprevádza do 16 GB operačnej pamäte a SSD disky do kapacity 1 TB. Hoci tieto procesory boli použité aj v prípade predošlého modelu, výraznou zmenou však mali prejsť správa napájania aj spôsob chladenia – duo vetrákov a tepelných trubíc.

O napájanie sa má starať batérie s kapacitou 52 Wh, čo sa podľa tvrdení výrobcu pretaví do 19,5-hodinovej výdrže v prípade modelu s Full HD displejom. Zákazníci, ktorí siahnu po 4K rozlíšení sa budú musieť uspokojiť s 11-hodinami.

Cena ani dostupnosť pre náš trh zatiaľ neboli uvedené.

17.01.2018

+