MojWindows

Dell dlhodobo patrí medzi technologické spoločnosti, ktoré sa aktívne venujú otázke ochrany životného prostredia, recyklácie a všetkého, čo s tým súvisí. Aby na túto tému dodatočne upozornila, v spolupráci s herečkou Nikki Reedovou predstavila na technologickom veľtrhu CES 2018 kolekciu šperkov z recyklovaného zlata. Drahý kov pochádza z použitej elektroniky, ktorý firma ďalej používa aj vo svojich nových produktoch. Ide o prvý takýto projekt iniciovaný technologickou spoločnosťou.

Nový rad šperkov predstavila práve herečka Nikki Reedová pod svojou módnou značkou Bayou with Love. Séria prsteňov, náušníc a manžetových gombíkov Bayou with Love z 14 a 18-karátového zlata je voľne v predaji za ceny začínajúce na 78 dolároch.

Náš tip
Dell sa vo veľkom pustil do ochrany vodného sveta, bojuje proti plastom

Ekologický prístup aj k elektronike

Spoločnosť Dell recyklované zlato ďalej používa aj v matičných doskách nových produktov, napríklad v konvertibilnom notebooku Latitude 5285.

Podľa štúdie Trucost je dopad na životné prostredie pri takomto využívaní zlata až o 99 % nižší ako keby sa malo vyťažiť. Nedávne prieskumy zároveň potvrdzujú, že iba 12,5 % elektronického odpadu sa používa na výrobu nových produktov. V prípade mobilných telefónov napríklad Američania „vyhodia“ v zlate a striebre približne 60 miliónov dolárov ročne.

Spoločnosť Dell používa vo svojich produktoch a baleniach recyklovateľné materiály už viac ako 10 rokov. Od roku 2012 zrecyklovala do nových produktov takmer 23 tisíc ton použitých materiálov, medzi ktoré patrí aj plastový odpad z oceánov. Cieľom firmy do konca roka 2020 je zrecyklovať približne 45 tisíc ton odpadu. Zaviazala sa k nemu v programe Legacy of Good Plan.

11.01.2018

+