MojWindows

Virtuálnu asistentku Alexa sme doteraz mohli nájsť napríklad v inteligentom reproduktore Amazon Echo, ktorý len nedávno dorazil aj do našich končín, no na základe najnovších informácií z veľtrhu spotrebnej elektronicky CES 2018 to vyzerá tak, že už čoskoro bude bežnou súčasťou notebookov a počítačov so systémom Windows 10, podobne ako Cortana.

O jej integráciu do svojich produktov prejavili záujem výrobcovia zvučných mien ako Acer, ASUS, HP, či Lenovo. Medzi prvými zariadeniami, v ktorých sa reálne objaví majú byť práve notebooky od čínskeho Lenova spadajúce do známej série ThinkPad.

Na rozdiel od Cortany, ktorá je pevnou súčasťou operačného systému Windows 10, pre fungovanie Alexy bude vyžadovaná inštalácia aplikácie od spoločnosti Amazon. Jej vydanie je podľa dostupných informácií zatiaľ plánované na jeseň tohto roka.

Zo stránky výrobcov zariadení ale dôjde k integrácii a optimalizácii technológie Smart Sound, aby táto virtuálna asistentka dokázala hlas zachytiť aj z väčšej vzdialenosti. Použiteľná tak bude aj v prípade, že používateľ nebude v bezprostrednej blízkosti svojho zariadenia, no bude sa nachádzať v totožnej miestnosti. ASUS potrebnú podporu plánuje ponúknuť v rámci svojich noviniek z radov ZenBook a VivoBook, HP v prípade nového modelu stolového počítača Pavilion Wave.

Okrem tradičných funkcií ako vyhľadávanie informácií, či ovládanie prepojených smart zariadení zvládne ovládanie prehrávania cez službu Spotify. Predpokladať prirodzene môžeme aj integráciu služby Amazon Music Unlimited, ktorá prednedávnom dostala aj na Slovensko. Množstvo z funkcií však nebude dostupných okamžite po vydaní spomínanej aplikácie a používatelia si tak budú musieť počkať. Navyše po stránke prepojenia s počítačom má Cortana zatiaľ jednoznačne navrch, nakoľko Alexa zvláda len úlohy v rámci svojho vlastného ekosystému.

Náš tip
Alexa a Cortana spoja sily pre vyššiu spokojnosť používateľa

Zdroj: TheVerge

09.01.2018

+