MojWindows

Mesiace pred oficiálnym vydaním aktualizácie Fall Creators Update bol zverejnený zoznam programov a funkcií, ktoré boli zo strany Microsoftu označené ako zastarané. Takéto označenie v praxi znamená asi toľko, že ich ďalší vývoj bol zastavený a postupom času môže dôjsť k ich odstráneniu zo systému. Na zozname sa vtedy objavila aj obľúbená aplikácia Skicár, ktorá operačný systémy Windows sprevádza už od nepamäti.

Ohlásená zmena, aj vďaka obrovskej nostalgii, vyvolala značnú dávku nevôle zo strany používateľov, a to až do takej miery, že Microsoft nakoniec vydal oficiálne vyhlásenie ohľadom budúcnosti aplikácie. V ňom informoval, že hoci postupom času bude Skicár zo systému Windows 10 odstránený, rozhodne nekončí úplne a pre záujemcov bude dostupný cez digitálny obchod Microsoft Store. Ako priama súčasť systému však bude dostupná už len moderná aplikácia 3D Skicár.

Náš tip
Skicár dokáže omnoho viac ako len orezávať a zmenšovať obrázky

Hoci Microsoft pri tomto vyhlásení nezverejnil žiaden konkrétny termín, kedy bude tradičný Skicár presunutý do obchodu Microsoft Store, špekulovalo sa, že k tomu dôjde už s príchodom momentálne pripravovanej aktualizácie „Redstone 4“, ktorá má k používateľom doraziť na jar 2018. Tieto špekulácie teraz boli nepriamo potvrdené s príchodom testovacej zostavy 17063, kde sa v aplikácii Skicár nachádza upozornenie: „Túto verziu Skicára čoskoro nahradí 3D Skicár. Klasický Skicár potom bude k dispozícii v Store“.

Predmetné upozornenie sa zatiaľ nezobrazuje automaticky, napríklad pri spustení aplikácie, používateľ sa k nemu dostane po kliknutí na tlačidlo „Upozornenia týkajúce sa produktu“. Zatiaľ to vyzerá tak, že zo systému bude Skicár skutočne odstránený s príchodom aktualizácie „Redstone 4“. Pokiaľ by ale používateľom veľmi chýbal, doinštalovať sa bude dať jednoducho cez obchod Microsoft Store.

26.12.2017

+