MojWindows

Spoločnosť Lenovo má tento rok dôvod na obrovskú radosť. Jedna z jej najikonickejších značiek, ktorá pre mnohých predstavuje synonymum pracovných notebookov, ThinkPad, oslávila svoje 25-ročné jubileum. Pri tejto príležitosti bol pre zarytých fanúšikov značky vydaný jubilejný „retro ThinkPad“, ktorý v sebe  vzdáva poctu tradíciám, a pritom ponúka modernú hardvérovú výbavu, no toto výročie sa prirodzene nevyhlo ani obrovským oslavám.

Dnes populárnu dynastiu, pôvodne patriacu pod spoločnosť IBM, odštartoval ešte v novembri 1992 notebook ThinkPad 700C. Odvtedy značka vidala množstvo „strojov“, pričom niektoré sa pridŕžali overených prvkov, no iné sa nevyhli ani značnému experimentovaniu. V roku 2005 následne prešla PC divízia IBM pod dnešné Lenovo, a odvtedy sa na pravidelnej báze stretávame z ThinkPadmi z dielne tohto čínskeho giganta.

ThinkPad

Oslavy jubilea prebehli koncom novembra vo Viedni, kde bolo ako memento vývoja značky ThinkPad vystavené to najzaujímavejšie čo sme mohli vidieť od roku 1992 až po súčasnosť. Prvé kúsky zastúpené modelmi 700C, či P5 Note M455L dýchajú históriou a okrem mohutných rozmerov na seba upozorňujú aj malými displejmi s hrubými rámikmi. V prípade modelu P5 ale môžeme vidieť aj takzvaný TrackPoint, pre ovládanie kurzoru, ktorý síce predstavoval predchodcu dnešných touchpadov, no napriek tomu sa s ním na ThinkPadoch stretávame aj v súčasnosti.

Vystavené kúsky ponúkli veľmi zaujímavý prierez technologického vývoja. Model ThinkPad 360 pen napríklad už v rok 1994 disponoval dotykovou obrazovkou, no hoci na kilometre vzdialenou od tých, ktoré poznáme dnes. Napriek tomu, ako už naznačuje aj samotný názov, písať sa po nej dalo „dotykovým perom“. Model A31p z roku 1999 zaujal hlavne tým, že spoločnosti IBM, sa podarilo do tela notebooku vložiť hneď dve optické mechaniky.

Za pozornosť stojí aj model ThinkPad 701C vybavený rozkladacou klávesnicou, ktorá sa pri zavretí veka „skryje“ do tela notebooku, ThinkPad x41 tablet s otočným displejom, či pracovná stanica W700DS z roku 2008, ktorá bola vybavená TrackPointom, touchpadom, ale aj grafickým tabletom od spoločnosti Wacom. V prípade tohto modelu je ale obzvlášť zaujímavá možnosť vysunúť si druhý displej, čo malo uľahčovať prácu.

Medzi prezentovanými kúskami pritom nechýbali ani „experimentálne“ kúsky, napríklad model Transnote, ktorý je možné popísať ako kombináciu rozkladacieho notebooku sprevádzaného tradičným poznámkovým blokom. V skutočnosti to ale fungovalo tak, že informácie, ktoré boli zaznamená na spomínanom bloku sa dali prenášať do digitálnej podoby.

Prezentáciu ukončila práve takzvaná „retro edícia“ vytvorená Lenovom. Telom síce vychádza z moderného modelu ThinkPad T470, no už na prvý pohľad je jasné, že nezabúda na svoju minulosť z čias IBM. Nachádza sa tu preto siedma sedemradová klasická ThinkPad klávesnica, samostané klávesy pre úpravu hlasitosti, farebné logo, modrá kláves Enter a ďalšie tradičné prvky. Pod týmto povrchom sa ale ukrýva procesor Intel Core i7-7500U, grafickú kartu Nvidia GeForce 940MX, 16 GB operačnej pamäte a 512 GB SSD disk. Navyše tu nájdeme dotykovú obrazovku, USB-C port, či zabezpečenie cez infračervenú kameru a funkciu Windows Hello.

Práve na novších modeloch je teda badateľné, že Lenovo sa za roky muselo prispôsobiť požiadavkám zákazníkov mladších ročníkov, ktorým nie je cudzia dotyková obrazovka, konvertibilné prevedenie, no stále požadujú výkonné, odolné, ale hlavne tenké a prenosné notebooky.

 

01.12.2017

+