MojWindows

GPD Win, zariadenie, ktoré sa nachádza niekde na pomedzí miniatúrneho notebooku a takzvanej handheld konzoly počas roka získalo značnú popularitu. Jeho tvorcovia preto už teraz pripravujú druhú generáciu s označením GPD Win 2. Hoci sa opäť pridržia kompaktných rozmerov, operačného systému Windows 10 a zamerania na hráčov, tentokrát chcú ponúknuť hardvér, ktorý si poradí aj s najnovšími hrami.

Rozhodli sa preto siahnuť po procesore Intel Core m3-ZY30 s grafickým čipom HD Graphics 615 a 8 GB operačnej pamäte. Oproti pôvodnému modelu s procesorom Intel Atom X7-Z8750, grafickým čipom HD Graphics 405 a 4 GB operačnej pamäte tak po stránke výkonu ide o značný skok vpred. Vylepšenia sa dočká aj úložisko, ktoré už nebude postavené na 64 GB eMMC pamäte a namiesto toho ho zastúpi M.2 SSD disk s kapacitou 128 GB.

Pripravovaná novinka GPD Win 2 má ponúknuť 6-palcový displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov, dvojicu batérií so zhodnými kapacitami 4900 mAh, stereo reproduktory, audio jack, USB 3.0 aj USB-C, či dokonca čítačku na microSD karty. Rovnako ako v prípade predchodcu, aj tu bude prítomná hardvérová klávesnica a gamepadové ovládacie prvky. Tie boli čiastočne reorganizované s cieľom dosiahnuť vyššiu ergonómiu pri hraní.

GPD Win 2 má podporovať aj emuláciu vybraných hier z konzoly Nintento Wii U. Spomínaný je napríklad populárny titul Legend of Zelda: Breath of the Wild. Výrobcovia dokonca zverejnili aj prvotný test zobrazujúci porovnanie dvoch generácií GPD Win v populárnych hrách, aby prípadní záujemcovia mali aspoň akú-takú predstavu o celkovom hernom výkone pripravovanej novinky. Hry boli testované v HD rozlíšení a najnižších detailoch.

Výkonnejšia hardvérová výbava sa prirodzene odrazila aj na stanovenej predajnej cene. Zatiaľčo pôvodný GPD Win sa predáva za približne 350 dolárov, novinka prostredníctvom crowdfundingovej kampane začne s cenou 599 dolároch. Predpokladá sa, že bežný predaj bude spustený v auguste 2018 za cenu 699 dolárov. Rozhodne tak nepôjde o zariadenie pre široké masy, no svojich fanúšikov medzi hráčmi, ktorí často cestujú, si nájsť môže.

26.12.2017

+