MojWindows

Microsoft mal s uvedením Windows 10 ambiciózne plány na trhu výrazne preraziť už do troch rokov. Do roku 2018 chcel svoj najnovší operačný systém dostať na miliardu zariadení po celom svete. Aj preto zvolil stratégiu, kedy ho počas prvého roka od vydania ponúkal vo forme bezplatnej inovácie pre existujúcich používateľov systémov Windows 7 a 8.1. Ako sa ale ukázalo, pôvodný plán napriek snahám nenapredoval celkom podľa očakávaní, a tak musel byť prehodnotený. To však neznamená, že sa mu nedarí dobre.

Ešte v polovici mája, počas konferencie Build 2017 bolo oznámené, že Windows 10 je používaný už na 500 miliónoch zariadení, a teraz sa vďaka výkonnému riaditeľovi Satya Nadellovi dozvedáme o dosiahnutí ďalšieho míľnika.

Ten počas stretnutia s akcionármi informoval, že Windows 10 si za pol roka značne polepšil a dnes je aktívne používaný na 600 miliónoch zariadení. Do tohto čísla ale spadajú nie len počítače, notebooky a tablety, ale aj konzoly Xbox One, okuliare HoloLens, či dokonca Surface Hub. Malý kúskom samozrejme pomáhajú aj smartfóny.

Portál TheVerge na margo tejto situácie uvádza, že Microsoft má stále svoje strategické plány týkajúce sa zvyšovania trhového podielu Windows 10, s čím priamo súvisia aj nastavené ciele v počte zariadení, kde sa systém nachádza. Týmto spôsobom sa v podstate sleduje aj konkurencieschopnosť, a to či o systém majú záujem noví používatelia.

Do júna tohto roka chcel dosiahnuť 550 miliónov aktívnych zariadení, pričom na koniec septembra bola stanovená latka na 575 miliónov zariadení. Dosiahnutie hranice 600 miliónov tento mesiac má tomuto novému plánu plne zodpovedať. Napriek tomu je Windows 7 stále jednotkou na trhu.

Zdroj: TheVerge

29.11.2017

+