MojWindows

O tom, že pôvodná vízia Microsoftu pre duo Lumia 950 a Lumia 950 XL bola značne odlišná od toho, čo sa nakoniec dostalo na trh, sme sa dozvedeli ešte koncom mája. Pre tieto smartfóny sa spočiatku počítalo so špeciálnymi krytmi, prepracovanou obrazovkou „Glance Screen“, atraktívnejším dizajnom, či funkciou, ktorá správanie systému prispôsobovala tomu, ako používateľ smartfóny drží.

Pôvodne sa dokonca počítalo aj s podporou pre využívanie digitálneho pera, ktorým by si používateľ mohol jednak písať poznámky, no zároveň aj pracovať s aplikáciami a systémom. Z týchto nápadov nakoniec vzišlo, a hoci mali byť implementované vo viacerých prototypoch, do finálnych modelov sa nakoniec nedostali a postupne upadali do zabudnutia.

Pred pár dňami však portál Proto Beta Test zverejnil video, na ktorom podľa svojich tvrdení zachytáva jeden z prototypov smartfónu, ktorý obsahuje zabudovanú priamu podporu pre používanie stylusu. Prototyp má obsahovať technológiu N-trig, ktorú Microsoft odkúpil v roku 2015 a využíva ju vo svojich produktoch Surface. Portál s odvolaním na svoje nemenované zdroje ďalej tvrdí, že z prototypu zachyteného na videu sa neskôr stala práve Lumia 950 XL.

Zachytená práca so stylusom Surface Pen má poriadne ďaleko od ideálu, no nakoľko má ísť o raný prototyp, bolo by to pochopiteľné. Už v tomto štádiu bolo podľa portálu podporovaných viacero typov stylusov.

V súvislosti so zverejneným videom sa ale objavili aj podozrenia, že v skutočnosti nejde o priamu podporu pre stylusy, ale len o dôsledok zapnutia vysokej citlivosti dotykového ovládania, kedy je so smartfónom možné pracovať napríklad v rukaviciach. V takom prípade obrazovka reaguje aj na neživé predmety ako je práve stylus, čo zachytáva nejedno video na YouTube. Či je to skutočne tak aj v prípade prototypu na videu, ale nezistíme.

Zdroj: PBT

28.11.2017

+