MojWindows

Spoločnosť HP od 1. novembra pod svoje krídla oficiálne prebrala divíziu tlačiarní spoločnosti Samsung. Hodnota tejto transakcie predstavuje 1,05 miliardy amerických dolárov, pričom rokovania prebiehali už dlhší čas. Akvizícia bola ohlásená ešte počas septembra minulého roka, no odvtedy sa viac-menej čakalo, kým prejde schválením zo strany regulačných úradov.

HP si týmto spojením jednak vylepšuje pozíciu na trhu, no zároveň sa jej otvárajú nové príležitosti na trhu podnikových A3 tlačiarní, ktorý v súčasnosti dosahuje hodnotu 55 miliárd dolárov. Posilniť si má taktiež aj svoju pozíciu v oblasti A4 laserových tlačových riešení.

Navyše môže ťažiť z duševného vlastníctva Samsungu, ktorý do spojenia oboch spoločností priniesol viac ako 6500 patentov a takmer 1300 výskumníkov a technikov s cennými skúsenosťami s laserovými technológiami, zobrazovacou elektronikou, zásobovaním a príslušenstvom.

Aby toho nebolo málo, na základe vzniknutej dohody Samsung investuje do HP 100 až 300 miliónov dolárov formou nákupov akcií na voľnom trhu. HP taktiež získava práva na používanie značky Samsung pre tlačiarenské produkty, ktorú môže používať počas nasledujúcich dvoch rokov.

Produkty Samsungu boli od 1.novembra zaradené do portfólia spoločnosti HP, ktorá zároveň prebrala aj zákaznícku a technickú podporu. Došlo totiž k prenosu práv užívateľov na základnú a predĺženú záruku, čím HP získala aj históriu servisných služieb poskytnutých spoločnosťou Samsung.

08.11.2017

+