MojWindows

Téma okolo ochrany osobných údajov sprevádza operačný systém Windows 10 prakticky od jeho uvedenia na trh a vyzerá to tak, že napriek viacerým zmenám, ktoré Microsoft zaviedol, tak skoro ani neutíchne.

Nie je to tak dávno, čo sa problematike zbierania a narábania s používateľskými dátami venoval francúzsky regulačný úrad, ktorý s prihliadnutím na viacero zmien svoje sťažnosti nakoniec stiahol, a aktuálne má Windows 10 problémy v Holandsku. Úrad pre dohľad nad ochranou osobných údajov DPA na sklonku minulého týždňa informoval, že Windows 10 porušuje tamojšie zákony o ochrane osobných údajov.

Problematickým je opäť zber takzvaných telemetrických dát vo Windows 10 edíciách Home a Pro, nakoľko používatelia nemajú byť dostatočne informovaní o tom, aké údaje sú to vlastne zbierané, pričom chýbať taktiež majú detailné informácie o tom, za akým účelom. Na základe toho, že používateľ nie je o problematike dostatočne informovaný, podľa Holanďanov nie je možné, aby Microsoft získal platný súhlas na ich spracovanie.

„Spôsob, akým Microsoft zbiera dáta pri plnej úrovni telemetrie je nepredvídateľný. Microsoft môže zozbierané údaje použiť na viacero účelov, popísaných len veľmi všeobecným spôsobom. Kvôli tejto kombinácii účelov a chýbajúcej transparentnosti, nemôže získať právny základ, ako je súhlas na spracovanie týchto dát,“ uvádza zverejnená správa.

Windows 10 vraj používateľa dostatočne neupozorňuje na skutočnosť, že pri plnej úrovni odosielania telemetrických dát dochádza k neustálemu zberu a odosielaní údajov o využívaní aplikácií, či stránkach navštívených cez prehliadač Microsoft Edge, ako aj časti vstupov písaných ručne pomocou rozpoznávania písma. Podľa vyjadrenia podpredsedu regulačného úradu, Wilberta Tomesena, tento operačný systém „sleduje asi každý krok, ktorý na svojom počítači podniknete“.

Kritizovaná je aj skutočnosť, že štandardným systémovým nastavením je práve vyššia úroveň zberu telemetrických údajov. Situácia je zaujímavá aj preto, že Microsoft už dramaticky skresal objem odosielaných údajov (na polovicu) a podrobnejšie informoval o tom, aké dáta sú vlastne zbierané pri základnej úrovni telemetrie. Práve tieto kroky sa javili ako dostatočné v prípade Francúzska, ktoré Microsoft otvorene kritizovalo práve kvôli objemu zbieraných dát a ich vágnemu popisu. Vyzerá to však tak, že holandské regulačné zložky sú ešte o čosi náročnejšie a požadujú vykonanie dodatočných krokov.

Náš tip
71% používateľov Windows 10 Creators Update zdieľa úplné diagnostické dáta, viete ako ste na tom Vy?

Microsoft sa k aktuálnej situácii vyjadril tak, že zbierané dáta sú nevyhnutné pre riešenie prípadných problémov a hoci so zverejnenými tvrdeniami nesúhlasí, s úradom bude spolupracovať tak, aby Windows 10 spĺňal všetky náležitosti holandskej legislatívy. O kľúčových bodoch spracovávania používateľských dát bude dôrazne diskutované a v prípade potreby dôjde k zavedeniu potrebných opatrení.

Zdroj: Techcrunch

18.10.2017

+