MojWindows

Prvé správy o tom, že Windows 10 prejde značnou modernizáciou dizajnu, sa začali objavovať ešte koncom minulého roka, kedy sme pripravované zmeny poznali ako „Project NEON“.

Začiatky síce siahajú až do aktualizácie Creators Update, no tam boli zavedené len prvotné podklady pre vývojárov a reálne sa prvky začali objavovať až v terajšej aktualizácii Fall Creators Update. Aj tu ale zostalo množstvo používateľov sklamaných, nakoľko na základe zverejnených konceptov a prezentačných videí očakávali dramatickú zmenu a dočkali sa len veľmi jemných zmien.

Spôsobené je to tým, že nástup nových grafických prvkov a vylepšení z dizajnového jazyka Fluent Design je rovnako ako vývoj samotného systému Windows 10 dlhotrvajúcim procesom, ktorý bude natiahnutý do viacerých veľkých aktualizácií v nadchádzajúcich rokoch.

Redstone 4

Preto asi nebude veľkým prekvapením, že ďalšej várky grafických úprav sa dočkáme v rámci aktualizácie Redstone 4 na jar budúceho roka.

Microsoft síce v pôvodných plánoch počítal s tým, že práve táto aktualizácia bude predstavovať ukončenie prvej fázy, kedy nové vizuálne prvky nájdeme už prakticky v každom kúte systému, no momentálne nie je jasné, či to naďalej platí. Fluent Design System sa totiž má neustále vyvíjať po boku operačného systému.

Vďaka verejnému testovaniu cez program Windows Insider už teraz ale poznáme prvé oblasti, kde Microsoft s pridávaním Fluent Design plánuje pokračovať.

Hneď jedna z prvých testovacích zostáv, 17010, totiž odhalila nie len pridanie očakávanej funkcie Timeline, ale aj mierne upravenú lištu a prepracované systémové nastavenia.

Náš tip
„Redstone 4“ vylepší Cortanu a rozšíri správu procesov po spustení

Termín finálnej implementácie záhadou

Podľa dostupných informácií momentálne nie je naplánovaný presný termín, do kedy by malo dôjsť k implementácii finálnej podoby modernizovaného rozhrania systému Windows 10, preto je možné, že aj tu pôjde o prakticky nekončiaci proces neustáleho vývoja a zmien.

Čo sa ale týka ďalšieho vývoja, ešte počas konferencie Build 2017 vývojársky tím prezradil, že pre druhu fázu experimentuje s prvkom, ktorý je označovaný ako „Z-depth layering“.

Za týmto označením sa má skrývať vylepšené zobrazovanie 2D aplikácií v 3D prostredí. Z praktického hľadiska tak ide o vylepšenie pre rozhranie Windows Mixed Reality, ktoré si používatelia môžu užiť vďaka príchodu aktualizácie Fall Creators Update.

Animated GIFs - Find & Share on GIPHY
Náš tip
Koncepty s využitím prvkov Fluent Design System ukazujú teoretickú budúcnosť pre Photoshop
30.10.2017

+