MojWindows

Webový prehliadač Microsoft Edge po novom už nie je záležitosťou výhradne operačného systému Windows 10. Microsoft sa totiž rozhodol z pevnej súčasti systému spraviť aj aplikáciu a rozšíriť pôsobnosť na zariadenia so systémom iOS a Android. Prehliadač je momentálne dostupný v testovacej verzii a záujemcovia si ho môžu stiahnuť cez obchod Google Play Store alebo prostredníctvom programu TestFlight v prípade systému iOS, kde je však počet možných testerov limitovaný.

Napriek tomu, že Edge ponúka tradičné funkcie ako obľúbené položky, zobrazenie pre čítanie, zoznam článkov na neskorší prístup, či režim InPrivate, ktoré poznáme práve z Windows 10, nevyužíva vlastné jadro EdgeHTML. Microsoft musel siahnuť po technológiách tretích strán. V prípade verzie pre iOS je prehliadač postavený na jadre WebKit, na Androide sa zase spolieha na jadro Blink z open source projektu Chromium.

Microsoft vyzdvihuje funkciu synchronizácie medzi prehliadačom Microsoft Edge na počítači, a tým na mobilných zariadeniach. V praxi to má znamenať to, že stránku otvorenú na mobile bude možné „presunúť“ na počítač a v prezeraní pokračovať na väčšej obrazovke. Fungovať to má samozrejme aj naopak, z počítača plynule pokračovať na smartfóne. Synchronizovať sa taktiež budú aj obľúbené stránky, zoznam článkov na neskorší prístup a heslá.

13.10.2017

+