MojWindows

Prvé správy o tom, že pre Windows 10 sa v najbližších rokoch počíta s rozsiahlou modernizáciou po stránke dizajnu, sa začali objavovať ešte koncom minulého roka, kedy sme nové grafické rozhranie poznali pod kódovým označením „Project NEON“. Neskôr došlo k oficiálnemu predstaveniu celej vízie moderného operačného systému, ktorý bude intuitívny a prehľadný, kedy sme sa dozvedeli oficiálne meno „Fluent Design System“, ako aj jeho prvé reálne kontúry.

Prezentačné videá plné efektov, ktoré sľubovali prehľadné okná a rozmazané pozadie za nimi, či množstvo animácií spôsobili, že väčšina očakávala dramatickú zmenu už v rámci aktualizácie Fall Creators Update. Skutočnosť je ale taká, že zmeny sú zatiaľ veľmi striedme a skôr ide o náznak ako ich dôrazné zavedenie. Treba však myslieť na to, že Microsoft upozorňoval na postupnú zmenu počas nadchádzajúcich rokov a Fall Creators Update je tak len prvým kúskom skladačky, čo pripomína aj najnovšie prezentačné video.

Práve v ňom môžeme vidieť aké jemné sú jednotlivé zmeny v skutočnosti, ako aj to, že prechod k modernému rozhraniu pre všetky typy zariadení je maratónom, nie šprintom. Ďalším krokom za týmto cieľom bude zavedenie zmien v rámci momentálne už pripravovanej aktualizácie, známej ako „Redstone 4“.

17.10.2017

+