MojWindows

Windows 10 dostal s aktualizáciou Fall Creators Update viacero vylepšení a nových funkcií. Niektoré z nich sú pritom viditeľné viac, iné menej, no a potom je tu kategória tých, ktoré sú takmer až skryté. Práve sem spadá aj technológia TruePlay bojujúca proti používaniu rôznych aplikácií, ktoré modifikujú hry, a tým hráčom ponúkajú neférovú výhodu, ide o takzvané „cheaty“. TruePlay sa skladá z dvojice komponentov, ktoré môžu vývojári nasadiť v hrách vyvíjaných pomocou platformy UWP. Tieto hry sú potom ponúkané cez digitálny obchod Microsoft Store a ide tak napríklad o kúsky ako Forza Motorsport 7, Gears of War, či Cuphead.

Pri implementácii tejto technológie bude zabezpečené, že hra beží v „chránenom režime“, a tak k nej nemôžu pristupovať žiadne procesy, ktoré by ju akýmkoľvek spôsobom modifikovali. Pri zapnutí režimu TruePlay v systémových nastaveniach dochádza k odosielaniu dát o bežiacich procesoch, aby sa zabránilo ďalšej manipulácii zo strany hráča. Dáta sa dostávajú k tvorcom hry a následne sa vyhodnocujú, či skutočne došlo k pokusu o podvádzanie. Ide prakticky o rovnaký spôsob, aký využíva viacero zabehnutých „anti-cheat“ systémov. Aj tie sa ale v niektorých prípadoch dajú obísť, a je tak otázne, do akej miery novinka reálne naplní svoje poslanie.

TruePlay

Režim TruePlay si môže používateľ vypnúť, no tým pádom si nezahrá hry, prípadne ich časti, ktoré ho vyžadujú. Microsoft prízvukuje, že vývojári by po implementácii tohto ochranného systému mali siahnuť len pre prípady, ktoré to skutočne vyžadujú vzhľadom na zachovanie férovosti. Ide tak napríklad o režim viacerých hráčov, či hry, v ktorých sa nejakým spôsobom zdieľa dosiahnuté skóre. Aj v tomto prípade platí to, že Microsoft vývojárom UWP hier len ponúka možnosť ako bojovať proti podvádzaniu v hrách, či ju využijú, je len na nich. TruePlay navyše nemusia použiť na celú hru a režim jedného hráča tak môže byť „nechránený“.

Zdroj: VG24/7

20.10.2017

+