MojWindows

Microsoft len pred pár dňami spustil poslednú fázu pripravovanej aktualizácie Fall Creators Update tým, že ju sprístupnil pre testovací okruh Release Preview. Tento krok jasne poukazoval na skutočnosť, že termín plánovanej distribúcie sa nezadržateľne blíži, čo sa nakoniec potvrdilo. Brandon LeBlanc zo spoločnosti Microsoft potvrdil, že k spusteniu distribúcie pre podporované smartfóny dôjde už tento týždeň. Zaujímavé je však to, že aktualizácia bola v predstihu sprístupnená pre Fínsko, ku ktorému sa teraz majú postupne pripojiť aj ďalšie krajiny. V prvej fáze sa to ale má podľa jeho vyjadrenia týkať len zariadení, ktoré boli kúpené v rámci voľného predaja.

Aktualizícia Fall Creators Update je podľa všetkého poslednou rozsiahlejšou aktualizáciou, ktorú pre smartfóny uvidíme. Microsoft totiž potvrdil, že aktívny vývoj mobilného systému už neprebieha. Týka sa to nových funkcií a hardvéru, takže menších bezpečnostných a opravných aktualizácií sa ešte nejakú tu dobu dočkáme. Nič väčšie ale už nemá zmysel očakávať. Koniec koncov, vidieť to môžeme vlastne aj na samotnej aktualizácii Fall Creators Update, ktorá obsahuje len minimum noviniek.

Microsoft navyše od tejto aktualizácie prekvapivo „odrezal“ aj kedysi veľmi populárne modely Lumia 640 a 640 XL, ktoré tak nie je možné oficiálnou cestou aktualizovať. Ako obchádzku by malo byť možné využiť program WIndows Insider, konkrétne testovaciu vetvu Release Preview.

Tak ako to bolo aj v prípade predošlých veľkých aktualizácií, očakáva sa, že aj Fall Creators Update bude sprístupňovaná vo viacerých fázach. Naznačuje to aj rozhodnutie aktualizáciu najskôr sprístupniť pre Fínsko.

25.10.2017

+