MojWindows

Štatistická spoločnosť AdDuplex zverejnila aktuálne čísla, ktoré informujú o tom, ako veľmi je po prvom týždni svojej dostupnosti rozšírená najnovšia aktualizácia Fall Creators Update pre Windows 10. Microsoft s distribúciou začal 17. októbra, pričom opakovane prízvukoval, že tak ako v predošlých prípadoch, aj teraz ju sprístupňuje pre kompatibilné zariadenia vo vlnách. Na základe dát z 24. októbra napriek tomu dosahuje pekné čísla, nakoľko ju môžeme nájsť už na 5,3% počítačov so systémom Windows 10.

AdDuplex uvádza, že na základe porovnania s predošlou aktualizáciou Creators Update má novinka agresívnejší štart. Toto tvrdenia zodpovedá aj informácii zo strany Microsoftu, ktorý uviedol, že do testovania aktualizácie pred vydaním sa tentokrát zapojilo viac partnerských spoločnosti ako kedykoľvek predtým.

Predošlá aktualizácia Creators Update sa momentálne nachádza na 74,6% počítačoch so systémom Windows 10 a dosiahla teda len mierny nárast zo 72,5% podielu hláseného približne pred mesiacom. Už vtedy ale bolo jasné, že jej nástup je značne pomalší než ako to bolo u predchodcov. Situácia sa teda v tomto smere nezmenila, no karty už pomaly začína miešať Fall Creators Update.

Zverejnený bol aj pohľad na podiel aktualizácií v rámci zariadení rodiny Surface, ktorú má pod palcom Microsoft. Nie je preto prekvapením, že tieto zariadenia sa dostali do okruhu, kde je aktualizácia zverejňovaná ako prvá. Najvyšší podiel na úrovni 20% dosahuje Surface Book a v tesnom závese mu je  relatívna novinka Surface Pro.

Náš tip
Surface Book 2 – dramatický nárast výkonu a 17-hodinová výdrž batérie

Spoločnosť AdDuplex taktiež informovala, že nakoľko v mobilnom segmente nedochádza prakticky k žiadnemu vývoju, zverejňuje už posledný prehľad v tejto oblasti. Vidieť v ňom môžeme, že najpoužívanejším Windows smartfónom je Lumia 535, ktorú nasleduje Lumia 640 a prvú trojku uzatvára Lumia 630. Žiaden z týchto modelov pritom Fall Creators Update nedostane. Lumia 640 bola odrezaná len nedávno, no kúskom 535 a 630 nebol umožnený ani prechod na Windows 10 Mobile.

Väčšinový podiel medzi Windows smartfónmi má stále Windows Phone 8.1 so 73,8%, ktorý nasleduje Windows 10 Mobile s 20,9% podielom. Zvyšné drobné si delia Windows Phone 8.0 a Windows Phone 7.x.

27.10.2017

+