MojWindows

Tak ako bolo opakovane pripomínané, Microsoft dnešným dňom, konkrétne od 19:00 začína s oficiálnou distribúciou veľkej aktualizácie Fall Creators Update pre počítače so systémom Windows 10. Ako naznačuje aj samotný názov, ide o nástupcu predošlej aktualizácie Creators Update, ktorá bola vydaná v apríli tohto roka. Pokračuje tak v primárnom zameraní na tvorcov obsahu, no nešetrí ani na ostatných používateľoch.

Náš tip
Prehľad toho, čo pre počítače prinesie aktualizácia Fall Creators Update

Aktualizácia je distribuovaná tradičnými cestami, pričom k väčšine používateľov sa dostane automaticky cez nástroj Windows Update, čo je vlastne aj odporúčaným spôsobom inštalácie. Hoci testovanie prebiehalo množstvo mesiacov za pomoci verejného programu Windows Insider, a už teraz je dostupná opravná aktualizácia, ako pri každej takto rozsiahlej aktualizácii, stále je tu isté riziko, a práve mechanizmus postupného uvoľňovania aktualizácie cez Windows Update ho má minimalizovať.

Fall Creators Update tak bude v prvej fáze uvoľnená pre tie zariadenia, kde je riziko výskytu prípadných problémov najnižšie. V praxi to znamená nové zariadenia, ktoré boli dôkladne otestované v spolupráci s Microsoftom, ako aj zariadenia, ktoré sa ukázali ako bezproblémové cez program Windows Insider  a podobne. Ako aj v prípade predošlých veľkých aktualizácií, môže to trvať celé mesiace, kým dôjde k jej uvoľneniu pre všetky kompatibilné zariadenia. V súvislosti s aktualizáciou Fall Creators Update bolo spomínané aj vylepšenie distribučného mechanizmu služby Windows Update. Vďaka tomu by sa odteraz mali sťahovania a inštalácia aktualizácií výraznejšie skrátiť.

Pre skúsenejších používateľov je ale k dispozícii aj možnosť ručnej inštalácie cez oficiálne nástroje „Media Creation Tool“ a „Asistent pri inovácii na Windows 10“. Hoci samotná inštalácia s ich využitím je veľmi jednoduchý proces, začiatočníci by sa tomuto spôsobu mali vyhnúť práve kvôli možným komplikáciám po inštalácii. Jednoducho povedané, kým vám Windows 10 aktualizáciu neponúkne, ručnou inštaláciou riskujete, že nie všetko musí fungovať tak, ako by malo. Postup je prakticky totožný s tým, ktorý sme si popísali pri vydaní aktualizácie Creators Update.

Ak by ste to náhodou predsa len chceli risknúť, stále máte možnosť vrátiť sa na predošlú, zabehnutú a plne funkčnú verziu cez Obnovenie systému, a to do 10 dní.

Náš tip
Zariadenia s procesormi Intel Clover Trail nedostanú Creators Update ani ďalšie veľké aktualizácie
17.10.2017

+