MojWindows

Po mesiacoch testovania je aktualizácia Fall Creators Update konečne oficiálne v obehu a postupne sa dostáva k jednotlivým používateľom Windows 10. Microsoft sa preto rozhodol priblížiť svoj pristúp k jej distribúcii a informoval, ktoré zariadenia ju dostanú ako prvé a ako bude postupovať ďalej. Rovnako ako v prípade predošlých veľkých aktualizácií, aj teraz bolo rozhodnuté sprístupňovať ju postupne vo viacerých fázach, aby sa tak predišlo potencionálnym problémom a zabezpečil sa čo najlepší používateľský zážitok.

Vo svojom príspevku na oficiálnom blogu v podstate informuje o tom, že ako prvé aktualizáciu dostanú nové zariadenia, na ktorých bola otestovaná v spolupráci s výrobcami, prípadne cez program Windows Insider. Začína sa so zariadeniami, kde je najvyšší predpoklad toho, že inštalácia a následne používanie aktualizácie prebehnú úplne hladko bez jediného vážnejšieho problému. Microsoft zároveň získa ďalšiu spätnú väzbu o kompatibilite a správaní aplikácií, o tom, či správne funguje všemožné príslušenstvo a podobne.

Na základe vyhodnotenia informácií od používateľov, ako aj od hardvérových partnerov následne dochádza k rozhodnutiu, či distribúciu aktualizácie rozšíriť alebo v prípade problémov naopak priškrtiť, kým nedôjde k vydaniu opravnej aktualizácie. Tento proces je niekoľkokrát opakovaný, kým sa neukáže, že nedostatky boli odstránené a aktualizáciu je možné sprístupniť pre všetky kompatibilné zariadenia.

Microsoft prehlásil, že v prípade Fall Creators Update bol zvýšený počet partnerov, s ktorými prebehlo testovanie. Znamenať by to malo to, že v prvotnej fáze bola aktualizácia sprístupnená pre viacero zariadení než to bývalo v predošlých prípadoch. Či ale bude  reálne dostupná pre všetky zariadenia skôr ako napríklad Creators Update závisí od ďalšieho vývoja. Ak ste teda aktualizáciu zatiaľ nedostali, nezúfajte, nie ste sami.

Napriek rozsiahlemu testovaniu a veľkým snahám sa už teraz objavilo niekoľko problémov. Ide napríklad o chýbajúce aplikácie, funkciu Windows Hello, ktorá nefunguje na špecifických zariadeniach, či klávesovú skratku pre virtuálnu klávesnicu s emotikonmi, ktorá funguje len pri anglickom rozložení klávesnice.

26.10.2017

+