MojWindows

Microsoft využil prebiehajúci veľtrh IFA 2017, aby tu oficiálne oznámil termín príchodu očakávanej aktualizácie Fall Creators Update pre Windows 10. Po dlhej dobe vágnych vyjadrení tak konečne vieme, že jej distribúcia bude spustená 17.októbra. Potvrdili sa tak informácie, ktoré hovorili, že hoci práce na aktualizácii sú už v poslednom štádiu a jej finalizácia má prebehnúť počas septembra, s jej príchodom je potrebné počítať o niečo neskôr. Po takmer šiestich mesiacoch vývoja a verejného prístupu k testovacím verziám, sa aktualizácia konečne dostane k používateľom.

Rovnako ako v prípade predošlých veľkých aktualizácií aj teraz je vysoko pravdepodobné, že Microsoft pristúpi k distribúcii rozdelenej do viacerých fáz, kvôli minimalizovaniu možných komplikácií pre používateľov.

Microsoft počas prezentácie zároveň vypichol niekoľko kľúčových oblastí, ktoré s Fall Creators Update súvisia. Pomerne prekvapivo sa pritom medzi nimi objavil aj herný režim „Game Mode“, ktorý je súčasťou Windows 10 už od príchodu aktualizácie Creators Update. Prisľúbené bolo ale dodatočné zvýšenie výkonu v hrách pri jeho používaní.

Okrem toho sa vylepšení má dočkať aj integrovaná súčasť Windows Ink pre prácu s dotykovými zariadeniami, ktorá umožní pracovať aj s PDF súbormi cez prehliadač Microsoft Edge, kde si používateľ bude môcť písať poznámky a zvýrazňovať informácie. Vylepšení sa pritom dočká aj spomínaný prehliadač, či celkové rozhranie operačného systému.

Spomenuté boli aj vylepšenia pre bezpečnostné riešenie Windows Defender, či zabudovanie podpory pre ovládanie systému pomocou pohybu očí. Táto funkcia ale prirodzene vyžaduje dodatočnú hardvérovú výbavu vo forme špeciálnej webkamery.

Nezabudlo sa ani na zdôraznenie platformy Windows Mixed Reality, pre ktorú Microsoft pripravuje zázemie taktiež už od aktualizácie Creators Update. Fall Creators Update s ňou však súvisí omnoho viac, nakoľko po jej boku budú na trh uvedené aj potrebné headsety od partnerských spoločností ako Acer, Asus, či Dell. Virtuálnu a rozšírenú realitu chcú spoločnými silami dostať do obývačiek bežných používateľov práve s pomocou cenovo dostupných riešení a primeranej hardvérovej náročnosti.

Microsoft svoju prezentáciu taktiež využil na to, aby informoval, že operačný systém Windows 10 sa nachádza už na 500 miliónoch zariadení po celom svete. Bohužiaľ však napadlo ani slovko o mobilnom segmente.

01.09.2017

+