MojWindows

Analytická spoločnosť AdDuplex zverejnila ďalší pohľad na to, ako sa operačnému systému Windows 10 medzi používateľmi darí z pohľadu jednotlivých verzií. Hoci ďalšia aktualizácia Fall Creators Update vychádza už o necelé tri týždne (17.10.), tú momentálne najnovšiu, Creators Update, využíva len 72,5% používateľov.

Za ostatný mesiac si tak mierne polepšila z pôvodných 66%, no v porovnaní so svojou predchodkyňou Anniversary Update, ktorú momentálne využíva 23,2% používateľov, značne zaostáva. Anniversary Update sa za rovnaký čas od svojho uvedenia na trh totiž nachádzala až na 91,2% zariadení. Creators Update sa k používateľom doteraz nedokázala pretlačiť rovnakým tempom a vyzerá to tak, že túto stratu už nedobehne.

Napriek tomu, že Microsoft sa používateľov snaží presvedčiť o tom, aby vždy prešli na najnovšiu dostupnú verziu Windows 10, v množstve prípadov k tomu nedochádza. Jednak je to spôsobené tým, že používatelia sa obávajú možných komplikácií a inštaláciu manuálne blokujú, no zároveň sa nájdu aj takí, ktorí záujem o nové funkcie nemajú a vyhovuje im aktuálne používaná verzia. Nakoľko navyše Microsoft vydáva pravidelné opravné a bezpečnostné aktualizácie, používatelia predošlých verzií Windows 10 sa nemusia obávať zníženej odolnosti voči nástrahám.

Ako ďalší faktor sa na situácii podpisujú problémy s kompatibilitou. Na niektoré zariadenie totiž nie je možné Creators Update nainštalovať, a to ani pri manuálnych pokusoch. Naďalej tak dochádza k značnej fragmentácii a je celkom zjavné, že príchod Fall Creators Update situácii z tohto pohľadu príliš nepomôže.

Microsoft sa postupne dostáva do situácie, kedy sa bude starať o obrovské množstvo rôznych verzií jedného systému. Hoci opakovane upozorňoval, že staré verzie budú postupne odstrihnuté od podpory vo forme aktualizácií, záplaty pre už nepodporovanú verziu vydáva ešte pomerne často.

15048

28.09.2017

+