Microsoft sa pripravuje na príchod Xbox One X, v knižnici je možné vyhľadávať špeciálne upravené hry

S príchodom očakávanej konzoly Xbox One X sa na trhu začnú objavovať takzvané hry „rozšírené pre Xbox One X“. Ide o hry, ktoré sú dostupné pre celú rodinu Xbox One, no keďže práve Xbox One X ponúka poriadne výkonný hardvér, pomocou softvérovej aktualizácie sú vylepšené tak, aby z tejto situácie ťažili úplné maximum.

Vďaka označeniu „Xbox One X Enhanced“ používateľ vie, že hra prešla náležitou úpravou a dokáže tak využiť plný potenciál grafického výkonu novej konzoly. Nakoľko však vývojári môžu pristúpiť k celej škále vylepšení, zo samotného označenia nie je možné vyčítať, ako presne bola hra upravená.

Vo väčšine prípadov ide o úpravu na 4K rozlíšenie, no nie vždy to platí. Napríklad v prípade Killing Floor 2 je plánovaná úprava len na rozlíšenie 1800p. Taktiež platí, že vývojári môžu cieliť buď na 30 alebo 60 FPS, pričom z popisu „Xbox One X Enhanced“ nie je možné zistiť, ku ktorej z možnosti sa priklonili.

Pod popis navyše majú spadať aj veci ako vylepšenie textúr, či pridanie podpory pre Dolby Atmos. Vývojári môžu siahnuť prakticky po ľubovoľnej kombinácií z ponúkaných vylepšení, nakoľko samotné označenie negarantuje presnú úpravu. Vo všeobecnosti ale platí, že titul s logom „Xbox One X Enhanced“ bude na konzole Xbox One X vyzerať dramaticky lepšie ako na zvyšku rodiny Xbox One.

Súvisiacie články

Celá situácia je však poriadne mätúca, nakoľko Microsoft opakovane prízvukoval, že aj hry, ktoré nebudú špeciálne upravené budú ťažiť z výkonu novej konzoly. V praxi by to ale malo znamenať, to, že pôjde o veci ako plynulejší chod, či rýchlejšie načítavanie. Hry s označením „Xbox One X Enhanced“ ale ponúknu aj prepracované vizuálne úpravy.

Kvôli tomu, že značná časť existujúcich hier pre Xbox One prejde niektorým zo spomínaných vylepšení (väčšinou minimálne pridanie podpory pre 4K rozlíšenie), Microsoft musel riešiť problematickú situáciu s neprehľadnosťou veľkých herných knižníc v rozhraní konzoly Xbox One. Používatelia totiž doteraz nemali možnosť zistiť, ktoré z hier v ich vlastníctve úpravami prešli.

V najnovšej testovacej verzii systému pre konzoly Xbox One tak pribudla možnosť hry triediť podľa toho, či boli vytvorené pre 4K rozlíšenie, či ide o hry s podporou HDR, alebo či ide o hry z kategórie „Xbox One X Enhanced“. Vďaka tomu bude podstatne jednoduchšie zistiť, ktoré hry z vašej knižnice si môžete na novej konzole vychutnať naplno s krajším vizuálnom.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.